-
Sok z kiszonej kapusty jest zdrowy, ale nie dla każdego. Kto nie powinien go pić?
Sok z kiszonej kapusty stanowi naturalny probiotyk i jest prawdziwą „bombą witaminową”. Nie oznacza to jednak, że każdy powinien po niego sięgać. Istnieje bowiem pewna grupa osób, dla których ten napój nie jest wskazany. Sprawdź, czy...
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Stany lękowe – przyczyny, objawy, rodzaje. Jak wygląda diagnostyka i leczenie zaburzeń lękowych?
Stany lękowe w stopniu znacznym utrudniają normalne funkcjonowanie. Brak odpowiedniej diagnostyki i leczenia powoduje, że chory nie jest w stanie prowadzić normalnego życia i np. przestaje opuszczać swoją strefę komfortu. Jakie są...
ŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Ekspresowe krokiety bez smażenia naleśników. Mój sprytny brat robi je dwa razy szybciej
Uwielbiacie krokiety, jednak zniechęca was wizja żmudnego smażenia naleśników? Mamy dla was świetny patent, dzięki któremu zaoszczędzicie naprawdę sporo czasu. Wystarczy, że naleśniki zastąpicie innym, popularnym produktem.
ŻywienieProdukty -
Ananas ma cenne właściwości. Poznaj jego kaloryczność. Jak sprawdzić dojrzałość i obrać świeżego ananasa?
Ananas ma słodki smak, który nie idzie w parze z wysoką kalorycznością – i co ważne – owoc ten ma liczne właściwości prozdrowotne oraz wysokie wartości odżywcze. Gdzie rosną ananasy? Dlaczego warto spożywać świeże ananasy? Sprawdź.
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Gorzki mak możesz uratować. Zobacz, jak pozbyć się problemu
Mak to składnik wielu świątecznych potraw. Jest pyszny, ale jednocześnie dość problematyczny. Często bywa gorzki, przez co psuje smak dań. Na szczęście istnieje kilka prostych sposobów, by tego uniknąć.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
O której jeść posiłki, żeby schudnąć? Przestrzegam tych zasad i znów cieszę się płaskim brzuchem
Posiłki jecie wtedy, gdy zaczynacie odczuwać już naprawdę silny głód? To bardzo duży błąd. Tłumaczymy, kiedy najlepiej jeść śniadanie, obiad i kolację, by skutecznie rozprawić się z niechcianymi kilogramami.
OdchudzanieŻywienie -
Jak upiec łososia w piekarniku, by nie był suchy? Zastosuj te patenty, a ryba wyjdzie idealnie soczysta
Łosoś to jedna z tych ryb, które najczęściej pojawiają się na naszych stołach. Jednak wiele osób popełnia podstawowe błędy, przez co ryba staje się wysuszona i mało aromatyczna. Jak upiec idealnego łososia w piekarniku?
ProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Robię idealne ciasto na krokiety. Przepis zdradziła mi znajoma zawodowa kucharka
Krokiety to – obok czerwonego barszczu i uszek – sztandarowa potrawa wigilijna. Danie, choć na pierwszy rzut oka proste, jest dość wymagające, zwłaszcza jeśli chodzi o ciasto. Sama się o tym przekonałam. Na szczęście koleżanka zdradziła...
ProduktyPrzepisyŻywieniePaulina Cywka
-
Sztuczna inteligencja wspiera czy zastępuje człowieka? Przyszłość branży spożywczej
Drukowanie steka z doskonale wyczuwalnymi włóknami wołowiny w każdej polskiej kuchni, roboty dowożące jedzenie standardem w rodzimych restauracjach i drony dostarczające nie tylko jedzenie, ale też książki czy pranie wprost do naszych...
Artykuł sponsorowany -
To najgorsze błędy podczas robienia barszczu czerwonego. Moja babcia przygotowała mi całą listę
Barszcz czerwony jest niezwykle aromatycznym elementem wigilijnego menu. Choć wydaje się prosty w przygotowaniu, to musicie uważać, by nie popełnić kilku błędów, które skutecznie popsują cały efekt.
ŻywienieProdukty -
Jak szybko oczyścić karpia z łusek? Zrobicie to w mniej niż 5 minut i bez bałaganu
Każdy, kto próbował samodzielnie oczyścić karpia z łusek przed świętami, ten wie, jak bardzo jest to kłopotliwe. Mamy jednak prosty patent, dzięki któremu czynność ta stanie się dużo prostsza. Sprawdźcie, jak szybko oczyścić karpia z łusek.
ProduktyŻywienie -
Jak zrobić miękką pierś z kaczki? Te patenty sprawią, że będzie krucha i soczysta
Pierś z kaczki to pyszne, ale niedoceniane danie. Wiele osób rezygnuje z jego przyrządzania w obawie, że mięso wyjdzie twarde i suche. Niesłusznie. Istnieją bowiem proste sposoby, dzięki którym pierś z kaczki będzie delikatna, krucha i...
ProduktyPrzepisyŻywieniePaulina Cywka
-
Ja oszukać głód podczas odchudzania? Sprytne sposoby na płaski brzuch
Częsty głód dokucza zwłaszcza osobom, które zaczynają dopiero dietę odchudzającą. Jeśli mimo racjonalnego odżywiania i zdrowej diety odczuwacie czasami niepohamowaną chęć na jakąś przekąskę – sprawdźcie, jak oszukać głód w trakcie...
OdchudzanieŻywienie -
Jak zrobić ryż na mleku? Babcia zdradziła mi niezawodny przepis
Ryż na mleku to smak dzieciństwa. W chłodne, grudniowe dni często wracam pamięcią do tego dania i z wielką przyjemnością przygotowuję je sobie i bliskim. Korzystam przy tym z przepisu babci. Jest niezawodny. Wy też musicie go wypróbować.
ProduktyPrzepisyŻywieniePaulina Cywka
-
Dlaczego śledzie wychodzą gorzkie? Ten jeden błąd psuje wszystko, a popełnia go niemal każdy
Śledzie w wielu domach obowiązkowo muszą pojawić się na świątecznym stole. Trzeba jednak bardzo uważać, ponieważ jeden błąd może zniweczyć cały wasz wysiłek. Podpowiadamy, dlaczego śledzie wychodzą gorzkie i czego należy się wystrzegać...
ProduktyŻywienie -
Jak zmiękczyć pierniki, które są twarde jak kamień? Ekspresowy patent mojej sąsiadki
Wasze pierniczki są twarde jak głaz? Nie musicie się martwić, ponieważ istnieją sposoby na uratowanie tych świątecznych ciasteczek. Są one proste, a przede wszystkim bardzo szybkie.
ProduktyŻywienie -
Dieta osich czerwi, gotowanie bobu i przepis na chrusty. O to pytaliśmy Google w 2023 roku
„Rok w wyszukiwarce” to przygotowywane co roku przez Google zestawienie haseł najszybciej zyskujących na popularności. My sprawdziliśmy, co budziło największe zainteresowanie, jeśli chodzi o diety i kulinaria.
DietyPrzepisyŻywienie -
Ile płatków owsianych dziennie można zjeść? Odpowiedź może zaskoczyć
Jesz płatki owsiane codzienne? Sprawdź, ile płatków owsianych można jeść, aby rzeczywiście czerpać z nich pełnię korzyści.
ŻywienieOdchudzanieProdukty -
Lekarka ostrzega rodziców przed słodkimi posypkami. Uważać musi określona grupa
Przed świętami półki sklepowe uginają się od wszelkiego rodzaju kolorowych posypek, cukierków i pisaków do dekorowania. Nie dla każdego jednak będą one dobre i przypomina o tym pediatra Monika Działowska.
ŻywienieProdukty -
Co zrobić, żeby barszcz czerwony nie był gorzki? Stosuję patent mamy i pozbywam się problemu
Barszcz czerwony to jedno z najbardziej lubianych dań w moim domu. Moja mam zdradziła mi wcześniej, co zrobić, by, zupa nie była gorzka. Z tym przepisem barszcz czerwony zawsze jest smaczny.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Nowy znak graficzny. Żywność z owadami rozpoznamy od razu
Już wkrótce na produktach spożywczych zawierających owady powinien pojawić się nowy symbol. W uzasadnieniu do projektu rozporządzenia w tej sprawie jest mowa o „czynniku fuj”.
Żywienie