-
Jedzenie takich parówek grozi poważnym zatruciem! Dietetyk bije na alarm
Polacy chętnie sięgają po parówki. Popełniają przy tym jeden podstawowy błąd i narażają na szwank swoje zdrowie. Wbrew pozorom nie chodzi wyłącznie o nieczytanie etykiet nabywanych towarów. Inne „niedopatrzenie” również może mieć...
ProduktyŻywienieBezpieczeństwo żywności -
To tanie warzywo może „zbijać” wysoki cukier. Zaskakujące odkrycie naukowców
Zbyt wysoki poziom cukru we krwi to problem wielu Polaków w różnym wieku. Statystyki wskazują, że może się z nim zmagać grubo ponad 2 miliony z nas. W zwalczeniu hiperglikemii pomóc może niepozorne warzywo, które większość z nas ma w...
ProduktyŻywienie -
Jedz śniadanie o tej porze, a bez wyrzeczeń szybko wskoczysz w mniejszy rozmiar
Każdy z nas wie, że aby schudnąć, kluczowe jest zdrowe odżywianie. Specjaliści przekonują jednak, że istotna jest również pora pierwszego posiłku. Sprawdź, kiedy należy zjeść śniadanie, żeby boczki zniknęły w mgnieniu oka.
ŻywienieOdchudzanie -
Dzięki tej sałatce odkryłam buraki na nowo. To połączenie smaków zaskoczy każdego
Jak zmienić „zwykłą” sałatkę z buraków w pożywną, a zarazem wykwitną przekąskę? Mam na swój sposób. Łączę bordowe warzywa z kilkoma dodatkami. Tworzę zaskakujący miks, który zachwyca smakiem. Wszyscy proszą o dokładkę.
PrzepisyŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Dubajska czekolada to hit, ale kosztuje krocie. Zobacz, jak zrobić ją w domu i zaoszczędzić
Dubajska czekolada bije rekordy popularności. Niestety trzeba za nią zwykle słono płacić. Na szczęście uczestniczka „MasterChefa” Natalia Maszkowska znalazła na to sposób. Poznaj jej przepis na ten kultowy smakołyk.
PrzepisyŻywienieProdukty -
Większość Polaków źle przechowuje jajka! Dietetyk zwraca uwagę na 2 ważne szczegóły
Większość Polaków popełnia błąd, który może wpływać na świeżość i jakość jednego z najczęściej używanych produktów w kuchni – jajek. Choć wydaje się, że przechowywanie ich to prosta sprawa, dietek przekonuje, że ważne są detale.
ProduktyŻywienie -
Polacy nie znają „czarnych śliwek”. Wielka szkoda, bo to pogromcy zmarszczek i boczków
Mało kto wie o istnieniu „czarnych śliwek”. Gdyby wieść o nich się rozniosła, z pewnością szybko podbiłyby podniebienia i serca Polaków. Są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Poznaj ich cenne właściwości.
ProduktyŻywienieOdchudzanie -
Nie tylko sztuczne miody szkodzą zdrowiu. Znany dietetyk apeluje: tych też się wystrzegaj!
Miody mają wiele wartości odżywczych. Niestety nie wszystkie wychodzą nam na zdrowie. W niektóre nie opłaca się nawet inwestować. Ich zakup to jedynie strata czasu i pieniędzy. Przestrzega przed nim znany dietetyk dr Bartek Kulczyński.
ProduktyŻywienieBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywcze -
Cukier za półdarmo i dobre masło za mniej niż 5 zł w Biedronce. Tak tanio będzie tylko w ten dzień
Biedronka znowu to zrobiła. Mocno „ścięła” ceny dobrego masła i cukru. Możesz sporo zaoszczędzić, ale musisz się śpieszyć. Lepiej zapisz tę datę.
ProduktyŻywienie -
Pij ten pyszny sok z polecenia dietetyka. Jest tani, wzmacnia kości i chroni przed zaćmą
Sok, który poleca dietetyk, wzmacnia kości, pozytywnie działa na narząd wzroku, ale to nie wszystko. Dodatkowo jest po prostu pyszny, a więc chwila przyjemności w postaci picia tego soku może przyczynić się też do polepszenia naszego...
ŻywienieProdukty -
To jedno z najzdrowszych warzyw, a Polacy go nie jedzą. Podnosi odporność i pomaga na trawienie
Warzywo, które jest uznawane za „super food” w wielu krajach, w Polsce nie cieszy się dużą popularnością. Mało kto decyduje się na jej regularne spożywanie, mimo że jest niezwykle zdrowa i pełna cennych składników odżywczych. Sprawdź, o...
ProduktyŻywienie -
To zdrowe smarowidło do chleba jest hitem w moim domu. Zrobisz je w 10 minut
Jeśli chcesz dodać trochę smaku i koloru do swoich kanapek, koniecznie zrób pastę z awokado. To też szybki i zdrowy sposób na dodanie wartości odżywczych do diety. Zobacz, jak przygotować taką pastę.
PrzepisyŻywienie -
Dodaj kilka kropli do jajecznicy, a będzie puszysta jak chmurka. Ten patent „sprzedał” mi mój tata
Każdy, kto choć raz próbował przygotować jajecznicę, wie, że osiągnięcie idealnej puszystości to prawdziwa sztuka. Istnieje jednak prosty sposób, który sprawi, że jajecznica będzie dosłownie rozpływać się w ustach. Zobacz, na czym...
ŻywienieProdukty -
To ciasto czekoladowe było hitem PRL-u. Przygotowuję je w 15 minut i piekę, a smakuje jak dawniej
Dla tych, którzy nie mają czasu na skomplikowane przepisy, a mimo to chcą cieszyć się pysznym ciastem, polecam ekspresowy wypiek z PRL-u. Co więcej, do jego przygotowania potrzeba tylko kilku składników.
PrzepisyŻywienie -
Jedz garść tych orzechów każdego dnia, a twój mózg „wskoczy na wyższe obroty”. Serce też ci podziękuje
Te orzechy nie tylko wspierają pracę naszego mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację, ale mają także szereg innych prozdrowotnych właściwości, które mogą cię zaskoczyć. Sprawdź, który rodzaj szczególnie warto włączyć do swojej diety.
ProduktyŻywienie -
Moja mama tę zupę gotowała częściej niż rosół. Robię ulepszoną wersję, która smakuje genialnie
Moja mama w okresie jesienno-zimowym częściej od popularnego rosołu przygotowywała zupę, która podbiła serca smakoszy na całym świecie. Zobacz, jak zrobić ją w ulepszonej odsłonie. Gwarantuję, że każdy poprosi o dokładkę.
PrzepisyŻywienie -
Zaserwowałam rodzinie prosty, ale zapomniany obiad z PRL-u. Każdy poprosił o dokładkę
Jednym z zapomnianych dań, które potrafiło zaspokoić głód i stanowiło smaczny zamiennik dla bardziej tradycyjnych potraw, była prawdziwa „perełka” tamtych czasów. Świetnie zastępowała klasyczne kotlety mielone czy schabowe. Zobacz, o...
ŻywienieProdukty -
Dodaj łyżeczkę do ciasta drożdżowego, a wyrośnie 2 razy szybciej. To skuteczny patent mojej babci
Przygotowanie ciasta drożdżowego w ekspresowym tempie brzmi bardzo kusząco, prawda? Jeśli zastosujesz sprytny trik, będzie ono gotowe w mgnieniu oka. Mnie opowiedziała o nim moja babcia, która jest prawdziwą mistrzynią tego wypieku.
ŻywienieProdukty -
To jedna z najzdrowszych kolacji. Przepis na tę prostą sałatkę poleca znany lekarz
Zastanawiasz się, co zrobić dziś na kolację? Sięgnij po przepis na prostą i pożywną sałatkę polecaną przez doktora Marka Skoczylasa. To jedna z najzdrowszych przekąsek.
PrzepisyŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Polacy długo bali się jeść tę rybę. Dietetyk wyjaśnia, czy naprawdę szkodzi zdrowiu
W przeszłości łosoś hodowlany był uważany za rybę toksyczną, a jej spożywanie budziło powszechny niepokój. Zobacz, czy jedzenie tej ryby jest ryzykowne. Słowa dietetyka mogą cię nieźle zaskoczyć.
ŻywienieProdukty -
To kultowe smarowidło z PRL-u wraca na talerze. Sprawdź przepis na metkę, która smakuje wyśmienicie
W PRL-u ustawiały się po nią ogromne kolejki. Dziś mało kto pamięta o tym kultowym smakołyku z czasów „żelaznej kurtyny”. Na szczęście możesz łatwo odtworzyć dawne smaki i zaserwować go bliskim w ulepszonej odsłonie. Zachwytom nie będzie...
PrzepisyŻywienieProdukty