-
Zaczęły się igrzyska olimpijskie. Święto sportu pół świata spędzi... objadając się przed telewizorem
Tłusto, niezdrowo, wysokokalorycznie, mało aktywnie i bardzo emocjonalnie – tak zapowiadają się najbliższe tygodnie dla milionów ludzi na całym świecie, którzy z zapartym tchem będą śledzić poczynania najlepszych sportowców na naszej...
Żywienie
Monika Piorun
-
Przepis na bliny. Rewelacyjne placki drożdżowe w wersji słodkiej i wytrawnej
Bliny to placki drożdżowe z mąki gryczanej, które są specjałem kuchni rosyjskiej. Jak je zrobić?
PrzepisyProduktyŻywienie
-
Jakie bakterie są w lodach z automatu? Sanepid skontrolował nadmorskie lodziarnie
Wyniki badań mikrobiologicznych przeprowadzonych przez zachodniopomorskich inspektorów sanitarnych nie napawają optymizmem – po ostatniej kontroli zamknięto w sumie... 16 lodziarni w popularnych kurortach nad Bałtykiem.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProdukty
-
Kawa proteinowa to hit TikToka. Jak zrobić jej zdrowszą wersję bez chemii?
Na rozśpiewanym TikToku sporą popularność zrobiło proste połączenie zwykłej, rozpuszczalnej kawy z białkiem w proszku, które ma ułatwiać odchudzanie. Zamiast wątpliwej jakości odżywek można jednak użyć w 100 proc. naturalnych składników...
ŻywieniePrzepisyOdchudzanie Wideo
-
Polscy sportowcy pokazali, co jedzą w Tokio. „Kuchnia polsko-japońska”
Do Japonii przylatują kolejni polscy sportowcy, którzy relacjonują zastaną rzeczywistość w mediach społecznościowych. Na Instagramie pojawiły się zdjęcia i nagrania ze stołówki, dzięki czemu kibice mogą zobaczyć, co reprezentanci jedzą,...
Żywienie
-
Kawa wcale nie przyspiesza tempa bicia serca, tylko je... obniża! Obalono popularny mit
Każda filiżanka kawy wypijanej w ciągu dnia może obniżać ryzyko arytmii o dodatkowe 3 procent – udowodnili kardiolodzy z USA w badaniach na ponad 380 tys. pacjentów.
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze
-
Światło LED może zaburzać metabolizm w trakcie snu. Nowe odkrycie Japończyków
Rodzaj światła, przy którym zasypiamy, może wpływać na proces utleniania tłuszczów i temperaturę ciała w czasie snu. Naukowcom z Japonii udało się dowieść, że światło LED szkodzi bardziej niż to, które emitują diody OLED. Dlaczego?
Żywienie
-
Kompot z wiśni: przepis, właściwości. Jak ugotować kompot?
Kompot z wiśni to letni napój, który gasi pragnienie i dostarcza cennych witamin. Jak zrobić kompot?
PrzepisyŻywienie
-
Owoce morza – źródło białka i doskonały... afrodyzjak
Owoce morza to skarbnica białka i kwasów tłuszczowych. Czy warto je przyrządzać i w jaki sposób?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
-
Jak zrobić mus z tofu i awokado? 2 przepisy na obłędnie smaczne i zdrowe desery
Słodkie małe co nieco wcale nie musi zawierać cukru. Wystarczy dobrze skomponować kilka wartościowych pod względem odżywczym składników, by w mgnieniu oka wyczarować pyszny mus, który po schłodzeniu w zamrażarce z powodzeniem może...
PrzepisyOdchudzanieŻywienieSkładniki odżywcze
Monika Piorun Wideo
-
Jakie jedzenie jest najzdrowsze na świecie? 10 pokarmów najbogatszych w składniki odżywcze
Jesteś tym, co jesz. To, co najczęściej gości na twoim talerzu, ma niebagatelny wpływ na kondycję całego organizmu i wpływa na samopoczucie. Jakie produkty najlepiej wybierać?
Składniki odżywczeŻywienieProdukty
Monika Piorun
-
Marakuja – owoc, który obniża ciśnienie krwi i działa... nasennie
Marakuja to owoc egzotyczny, który nie tylko świetnie smakuje, ale również leczy. Jakie ma właściwości?
ProduktyŻywienieSkładniki odżywcze
-
Najzdrowsza przekąska na lato – jak zrobić guacamole w... 2 minuty?
Awokado ma więcej potasu niż banan, obniża ciśnienie, reguluje poziom cholesterolu, a na dodatek koi nerwy i sprawia, że szybko stajemy się syci. Podpowiadamy jak zamienić je w smaczne guacamole i co zrobić z pestką tej rośliny.
ŻywieniePrzepisySkładniki odżywcze Wideo
-
Miechunka, złota jagoda Inków. Owoc, który opóźnia starzenie
Miechunka jadalna to owoc, który nazywany jest złotą jagodą Inków. Ma wiele właściwości zdrowotnych.
ProduktyŻywienie
-
Dieta wątrobowa – na czym polega i co można jeść?
Dieta wątrobowa to dieta lekkostrawna, która umożliwia regenerację wątroby. Kiedy warto ją stosować?
DietyŻywienie
-
Smartfony potrafią już wykrywać... anemię! Wystarczy zrobić zdjęcie
Naukowcy z Brown University w USA dzięki algorytmom sztucznej inteligencji dostępnym w telefonach komórkowych stworzyli nową metodę diagnozowania anemii na podstawie analizy fotografii... naszych powiek.
ŻywienieOdchudzanie
-
Pierogi ruskie. Pyszne, ale czy zdrowe? Przepis na tradycyjne pierogi
Pierogi ruskie to pracochłonne danie, ale pyszne. Jakie ma wartości odżywcze i czy warto je jeść?
ProduktyŻywieniePrzepisy
-
Przepis na francuski klasyk w zdrowszej wersji. Jak zrobić wegański creme brûlée z 4 składników?
14 lipca przypada Święto Narodowe Francji. Z tej okazji prezentujemy prosty sposób na przygotowanie obłędnie smacznego deseru w nieco mniej kalorycznej odsłonie. Palce lizać!
PrzepisyŻywienie
Monika Piorun Wideo
-
Kleik ryżowy najlepszy na zatrucia pokarmowe. Przepis na kleik
Kleik ryżowy to domowy sposób na zatrucia pokarmowe. Jak go zrobić? Okazuje się, że przepis jest prosty.
ProduktyPrzepisyŻywienie
-
Placki bananowe idealne na śniadanie. 3 przepisy, w tym 1 wegański
Placki bananowe to znakomity pomysł na zdrowe i sycące śniadanie. Jak zrobić placuszki bananowe?
PrzepisyŻywienie
-
Kumkwat, owoc nazywany złotą pomarańczą. Jakie ma właściwości?
Kumkwat to owoc z rodziny cytrusów, który ma wiele wartości odżywczych. Co trzeba o nim wiedzieć i jak go jeść?
ProduktyŻywienie