-
Co jeść, by zwiększyć korzyści z ćwiczeń?
Aktywność fizyczna zawsze służy zdrowiu, jednak to co jemy, może negatywnie wpłynąć na nasz trening.
ProduktySkładniki odżywczeOdchudzanieŻywienie QuizWideo -
Czy można suszyć grzyby w domu?
Jesień to czas, kiedy wiele osób wolne chwile spędza na grzybobraniu. O tym, w jaki sposób prawidłowo je suszyć, mówiła Sylwia Majcher. – Najważniejsze, to traktować je niską temperaturą – podkreślała propagatorka zero waste.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
11 mitów na temat odchudzania, w które pora przestać wierzyć
Jeśli próbujesz schudnąć, możesz zagubić się w gąszczu porad i informacji. W które z nich zdecydowanie nie należy wierzyć?
ŻywienieOdchudzanieSkładniki odżywcze -
Brakuje ci motywacji do odchudzania? Otyłość zwiększa ryzyko raka endometrium
Rak endometrium jest obecnie najczęstszym nowotworem wpływającym na żeński układ rozrodczy, a wiele badań sugeruje, że wzrost ten jest powiązany ze wzrostem otyłości.
OdchudzanieŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Lech Wałęsa odstawił insulinę. Czy to bezpieczne dla zdrowia?
Lech Wałęsa udał się niedawno do sanatorium w Lądku Zdroju, gdzie mógł zadbać o swoje zdrowie. Prezydent od przeszło 20 lat choruje bowiem na cukrzycę. Teraz przyznał się, że od 3 dni nie wziął insuliny i czuje się dobrze. Ujawnił też,...
Bezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywczeŻywienie Galeria -
Czy jesz za mało, aby schudnąć? Oto 5 sygnałów świadczących o tym, że może tak być!
Jeśli próbujesz schudnąć, wydaje się sensowne, aby wyciąć jak najwięcej kalorii z diety. Niestety, można jeść za mało, co nie tylko utrudnia osiągnięcie prawidłowej wagi, ale może też powodować inne problemy zdrowotne. Innymi słowy,...
OdchudzanieŻywienie -
11 nawyków związanych z pracą zdalną, które niszczą twoje dietetyczne cele
Praca zdalna, na którą wiele osób przeszło w dobie pandemii COVID-19, jest dla wielu błogosławieństwem. Może jednak przeszkodzić w odchudzaniu.
OdchudzanieŻywienie -
Chcesz schudnąć? Wykorzystaj z każdej diety to, co w niej najlepsze
Osoba chcąca schudnąć może zewsząd usłyszeć mnóstwo propozycji mniej lub bardziej skutecznych diet. Te najlepsze mają ze sobą 8 rzeczy wspólnych.
OdchudzanieŻywienieDietyBezpieczeństwo żywności -
51-letnia Jennifer Lopez wrzuciła swoje zdjęcie w bikini. Fani są zachwyceni
Lato dobiega końca, jednak Jennifer Lopez ma zamiar wykorzystać je w pełni. Ostatnio piosenkarka i aktorka wstawiła na Instagram nowe zdjęcie w bikini, na którym prezentuje swoją wysportowaną sylwetkę. Fani oszaleli na punkcie fotografii...
ŻywienieDiety Galeria -
Gdy twoja kondycja psychiczna nie jest najlepsza, przyczyna może tkwić w jelitach
To z jelit dochodzą do mózgu sygnały, informujące o samopoczuciu. Właściwa dieta pozwala więc zachować nie tylko zdrowie fizyczne, ale i psychiczne.
ŻywienieSkładniki odżywcze -
Terapia Gersona miałaby być skuteczna w walce z rakiem. Co na to nauka?
Terapia Gersona to metoda leczenia raka, alternatywna wobec tej proponowanej przez lekarzy. Czy rzeczywiście, jak twierdził jej autor, przynosi ona efekty?
ŻywienieDietySkładniki odżywczeAnna Sierant
-
Naukowcy: Zdrowsze wybory żywieniowe mogą być ważniejsze, niż to, ile ważysz
Dla wielu z nas utrata masy ciała, której celem jest ogólna poprawa zdrowia, okazuje się niezwykle trudna. Czynniki, których nie możemy kontrolować, od genetyki i uzależnienia od niektórych substancji, po ograniczenia czasowe i...
Składniki odżywczeŻywienie -
Co potrafią antyoksydanty? O tym trzeba wiedzieć
Stres, papierosy, opalanie się i spaliny - to w dużej mierze przyspiesza powstawanie wolnych rodników. W niewielkiej ilości są one potrzebne naszemu systemowi odpornościowemu. Jednak ich nadmiar jest groźny dla organizmu.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Zawał serca a witamina C. Czy jest związek?
Witamina C jest antyoksydantem, co oznacza, że działa przeciwzapalnie i zmniejsza ilość wolnych rodników. Te zaś mogą nasilać rozwój miażdżycy – bezpośredniej przyczyny zawału. Jednak suplementacja witaminy C przed zawałem nas nie...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Co potrafi czosnek niedźwiedzi? O tym mogłeś nie wiedzieć
Delikatny w smaku czosnek niedźwiedzi może być dodawany do różnych potraw. Idealnie pasuje do dań mięsnych, rybnych oraz dań warzywnych, jednak jadalną częścią rośliny są tylko liście. Suszony czosnek niedźwiedzi traci na wartościach...
ProduktySkładniki odżywczeDietyŻywienie -
Dieta MIND – idealny sposób na zrzucenie wagi?
Dieta MIND to jedna z niewielu zdrowych diet, które polecane są przez dietetyków. Dzięki niej możemy nie tylko zdrowo schudnąć, ale także poprawić ogólny stan zdrowia i zmniejszyć ryzyko zachorowania na wiele chorób. Dieta MIND polecana...
OdchudzanieDietyŻywienie -
Kurkuma – złota odporność. Jakie ma właściwości?
Badacze od dawna poszukiwali naukowych dowodów na to, że kurkumina może skutecznie leczyć raka, choroby serca, chorobę Alzheimera i wiele innych przewlekłych chorób. Jednak na drodze do tej teorii stały trudności we wchłanianiu jej przez...
ProduktySkładniki odżywczeDietyŻywienie Wideo -
Cudowne właściwości jarzębiny. Jak z nich skorzystać?
Jarząb pospolity, czyli jarzębina to drzewo, którego kwiaty i owoce mają działanie lecznicze. Choć w większości kojarzymy jarzębinę z czasów dzieciństwa, gdy stanowiła obowiązkowy element jesiennych prac plastycznych, to warto dowiedzieć...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Jak zrobić kawę po turecku? Czy jest zdrowa?
Kawa po turecku to tradycyjny napój, który spożywany jest w krajach Bliskiego Wschodu. Jej parzenie to rytuał, którego trzeba się nauczyć. Wiele osób mylnie sądzi, że kawa po turecku to nasza „kawa zalewajka”, jednak nie jest to prawdą....
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Jak suszyć grzyby? A może lepiej zamrozić?
Suszyć czy mrozić? Oto jest pytanie! Odpowiedź nie jest oczywista, bo niektóre gatunki grzybów nadają się przede wszystkim do suszenia, inne mogą być mrożone po wcześniejszym obgotowaniu, a jeszcze inne możemy suszyć oraz mrozić. Sezon...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Cukinia to skarbnica zdrowotnych właściwości. Pomaga też w odchudzaniu
Cukinia to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa i można z niej wyczarować wiele potraw.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościOdchudzanieSkładniki odżywczeProduktyAnna Sierant