-
Kawa nie sprawi, że będziesz bardziej kreatywny
Naukowcy twierdzą, że kawa może poprawić koncentrację, ale prawdopodobnie nie zwiększa kreatywności. Dodają także, że optymalny poziom kofeiny jest różny dla każdego człowieka.
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Jak przerywany post zmienia enzymy wątrobowe i pomaga zapobiegać chorobom
Badania na myszach ujawniają zaskakujący wpływ na metabolizm tłuszczów. Post przerywany odkrywa przed nami coraz więcej zalet.
DietyŻywienie -
Przekąski po ćwiczeniach dostarczą więcej kalorii, niż twoje dziecko spali na treningu
Dzieci uczestniczące w zajęciach sportowych, takich jak piłka nożna, baseball i softball, często jedzą więcej kalorii w przekąskach po treningu, niż spalają podczas gry.
ŻywienieProdukty -
Kurkumina przyprawą życia? Nowe doniesienia badaczy
Od lat miłośnicy curry wychwalali przeciwzapalne właściwości kurkumy, ale to jej aktywny związek, kurkumina, najbardziej ciekawił naukowców. Co udało im się odkryć?
ŻywienieSkładniki odżywcze -
Pół łyżki oliwy z oliwek dziennie poprawi zdrowie serca
Oliwa z oliwek jest jednym z głównych składników diety śródziemnomorskiej, jednej z najzdrowszych diet na świecie. Naukowcy twierdzą, że jej właściwości mogą poprawić stan zdrowia serca. Co ciekawe, polecają też inne tłuszcze roślinne...
Składniki odżywczeŻywienie -
Śmiech przez łzy
W tym tygodniu proponujemy Państwu temat okładkowy – tyleż trudny, ile ważny. Rak płuc to najważniejszy onkologiczny zabójca w naszym kraju. Co roku umiera na niego 22 tys. Polek i Polaków. Na co dzień nie chcemy o tym myśleć, jednak...
ŻywienieMarcin Dzierżanowski
-
Jeśli kiedykolwiek poczułeś się gruby…
Zbliża się czas odsłaniania ramion, nóg i nadgarstków. Diety zawładną naszymi myślami. Tyle że niewiele dadzą, jeśli nie zmienimy nastawienia do własnego ciała.
ŻywienieDietyOdchudzanieProduktyPepsi Eliot
-
Czy Wielki Post sprzyja odchudzaniu?
Wielki Post to dla chrześcijan wyjątkowy czas duchowego przygotowywania się do Wielkanocy. Dla niektórych osób to także okazja do odchudzania, bo 40 dni wielkopostnych wyrzeczeń wydaje się doskonałym sposobem na wiosenną redukcję...
OdchudzanieŻywienie -
Dlaczego nie chudnę? 5 możliwych przyczyn
Stosujesz dietę i nie zauważasz jej efektów? Ćwiczysz, ale twoja waga nadal stoi w miejscu? Być może popełniasz częste błędy w czasie odchudzania, o których nie masz pojęcia. Dowiedz się, dlaczego nie możesz schudnąć i zmień swoje...
OdchudzanieDietyŻywienie -
Dieta 8-godzinna. Na czym polega i czy jest skuteczna?
Dieta 8-godzinna ma być skutecznym sposobem na szybkie i bezproblemowe odchudzanie. Nie wymaga ona liczenia kalorii, przestrzegania restrykcyjnych zasad przygotowywania posiłków oraz rezygnacji z ulubionych potraw. Brzmi zachęcająco, ale...
DietyOdchudzanieŻywienie -
Otyłość zabija? Nowe, niepokojące badania
Według Światowej Organizacji Zdrowia więcej osób umiera z powodu nadwagi niż niedowagi. Co mówią nowe badania na temat otyłości?
Żywienie -
Ekspert: Otyłość to choroba na całe życie, tak samo jak każde inne uzależnienie
Prof. dr hab. n. med. Wiesław Tarnowski, kierownik Kliniki Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej i Przewodu Pokarmowego, SPSK im. Prof. W. Orłowskiego w Warszawie w rozmowie z Izą Szumilewicz o przyczynach i skutkach otyłości.
OdchudzanieDietyŻywienie -
Pełnotłusty nabiał szkodzi dzieciom? Eksperci: Nie ma na to dowodów
Istnieje niewiele dowodów naukowych na to, że dzieci powinny przestać jeść pełnotłuste produkty mleczne po ukończeniu drugiego roku życia. Tak podają autorzy analizy 29 badań na temat roli nabiału i otyłości u dzieci.
ProduktyŻywienie -
Magda Gessler nominowana do Biologicznej Bzdury Roku. Za wywód o cebuli
W razie gdyby ktokolwiek miał wątpliwości – nie, cebula nie chroni przed wirusami. Takie teorie głosi w mediach społecznościowych popularna Magda Gessler, restauratorka i gwiazda programów kulinarnych. Za swój wpis dotyczący magicznych...
Żywienie -
Jak wiek wpływa na to, że tyjemy?
Podczas sprzątania znalazłaś swoje spodnie z czasów liceum i ze zgrozą stwierdziłaś, że są za małe o kilka numerów? Kiedy przybyło ci tych kilka dodatkowych kilogramów? Jak to się dzieje, że wraz z wiekiem mimochodem zaczynamy przybierać...
OdchudzanieDietyŻywienie Wideo -
Sok pomidorowy obniża ryzyko chorób serca? Jest jedno „ale”
Według badań opublikowanych w czasopiśmie Food Science & Nutrition regularne picie niesolonego soku pomidorowego może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca.
ProduktyŻywienie -
Sok i suplementy z wiśni zmniejszają ryzyko groźnych chorób?
Kwaśny sok wiśniowy i suplementy z tego owocu mogą pomóc osobom z zespołem metabolicznym. Badania naukowców z University of Hertfordshire w Wielkiej Brytanii wykazały, że spożywanie wiśni Montmorency może obniżyć skurczowe ciśnienie krwi...
ProduktyŻywienie -
Dlaczego kobiety powinny regularnie jeść orzechy włoskie?
Według nowych badań regularne spożywanie orzechów jest związane ze zdrowiem i długowiecznością u kobiet. Analiza dotyczyła pań między 50. a 60. rokiem życia.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
To, co jesz, może zwiększyć lub obniżyć ryzyko udaru mózgu
Chcesz uniknąć udaru? Wybór posiłków ma tu ogromne znaczenie. Nowe badania mówią: sięgnij po owoce i warzywa.
Żywienie -
Poznaj miód z prawdziwej pasieki! Pyszne i zdrowe miody z Pasiek Rodziny Sadowskich
O dobroczynnych właściwościach miodu nie trzeba już nikogo przekonywać. To prawdziwa skarbnica najcenniejszych dla zdrowia składników, takich jak mikroelementy i witaminy. Łyżka tego przysmaku dziennie pomaga organizmowi walczyć z...
Artykuł sponsorowany -
Co zamiast kawy na rozbudzenie o poranku?
Planujesz zmienić nieco swoje nawyki i zrezygnować z porannej kawy? Spokojnie, istnieje wiele innych alternatyw. A może nawet dasz się przekonać do regularnych ćwiczeń?
ProduktyŻywienie Wideo