-
Jak suszyć grzyby? A może lepiej zamrozić?
Suszyć czy mrozić? Oto jest pytanie! Odpowiedź nie jest oczywista, bo niektóre gatunki grzybów nadają się przede wszystkim do suszenia, inne mogą być mrożone po wcześniejszym obgotowaniu, a jeszcze inne możemy suszyć oraz mrozić. Sezon...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Cukinia to skarbnica zdrowotnych właściwości. Pomaga też w odchudzaniu
Cukinia to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa i można z niej wyczarować wiele potraw.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościOdchudzanieSkładniki odżywczeProduktyAnna Sierant
-
Dereń jadalny to niepozorny sposób na uzupełnienie (nie tylko) żelaza w organizmie
Dereń jadalny ma czerwone, pełne smaku owoce, które można zbierać aż do października. Dlaczego warto to robić?
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeAnna Sierant
-
Herbata z imbirem nie tylko na odporność, ale i odchudzanie
Herbata z imbirem to jeden z najpopularniejszych w okresie jesienno-zimowym napojów spożywanych przez Polaków. Warto wiedzieć, że działa też odchudzająco.
ŻywienieOdchudzanieSkładniki odżywczeProdukty -
5 przepisów na ekologiczne pokarmy dla niemowląt. Zrobisz je łatwo w domu
Nawet najbardziej wybredne dziecko pokocha te pyszne organiczne przepisy. Są bardzo proste, ale możesz wykazać się kreatywnością i dodawać smaki, które lubi twoje dziecko. Wszystko, czego potrzebujesz, to organiczne i świeże składniki,...
ProduktySkładniki odżywcze -
Czy kawa naprawdę hamuje wzrost? Zagadka wreszcie wyjaśniona
Kawa to jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie zawierających kofeinę. W związku z tym toczy się wiele dyskusji na temat tego, czy kawa jest bezpieczna dla nastolatków, ponieważ uważa się, że utrudnia prawidłowy wzrost i...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Czy kawa powoduje przebarwienia na zębach? Odpowiedzialny jest za to jeden składnik
Jeśli chodzi o dobry początek dnia, zapewne podobnie jak wiele osób sięgasz po filiżankę kawy. Ale czy zastanawiałeś się, jak kawa wpływa na zęby?
Produkty -
Czy wosk pszczeli jest produktem wegańskim? Tego mogłeś nie wiedzieć
Wosk pszczeli to substancja wytwarzana przez pszczoły miodne do budowy uli i przechowywania miodu. Ponieważ na diecie wegańskiej często unika się miodu, możesz się zastanawiać, czy wosk pszczeli również nie powinien być wykluczony.
ProduktyMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Czas na przetwory z pomidorów! Swoje triki zdradza Piotr Kucharski
Przetwory z pomidorów pozwalają na zachowanie smaku lata i delektowania się nim, gdy nadejdzie zima. Piotr Kucharski pokazał, jak zrobić sos pomidorowy, z którego można ugotować zupę pomidorową z grzybami i pomidorami kiszonymi. Kucharz...
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Czy wypicie kawy przed drzemką może zwiększyć poziom energii?
Picie kawy przed drzemką może wydawać się sprzeczne z logiką. Jednak wiele osób stosuje ten nawyk jako sposób na zwiększenie poziomu energii. Czy to rzeczywiście działa?
ProduktyŻywienie -
Jedzenie o tej porze dnia powoduje przyrost masy ciała
Wszyscy wiemy, że więcej kalorii oznacza przyrost masy ciała, a mniej oznacza utratę wagi. Ważne są także rodzaje i ilości spożywanego jedzenia. Jednak nowe badanie ujawnia, że pora dnia, w której spożywasz większość kalorii, jest...
ProduktySkładniki odżywcze -
8 sposobów na super zdrową kawę. Który z nich będzie twoim ulubionym?
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wielu lekarzy i dietetyków uważa, że jest to również jeden z najzdrowszych. A jak sprawić, by kawa była jeszcze zdrowsza?
ProduktyOdchudzanieŻywienie -
Pestki dyni: zdrowsze niż można by przypuszczać
Pestki dyni często wyrzucamy i zajmujemy się pozostałą częścią rośliny. Tymczasem stanowią one cenne źródło zdrowotnych właściwości.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeAnna Sierant
-
Rano po przebudzeniu sięgasz po kawę? Dobrze się nad tym zastanów!
Picie kawy od razu po wstaniu z łóżka to nie najlepszy pomysł, ponieważ... jest ona organizmowi zupełnie niepotrzebna.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeAnna Sierant
-
Kto nie powinien jeść marynowanych grzybów?
Marynowane grzyby to jedna z ulubionych przekąsek Polaków, która często gości na stołach, zwłaszcza w czasie rodzinnych imprez. Czy są one jednak zdrowe?
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeAnna Sierant
-
Ośle mleko i jego zalety zdrowotne. Nadaje się nie tylko do picia
Mleko osła w rzeczywistości jest spożywane od tysięcy lat. Ostatnio ponownie stało się popularne, zwłaszcza w niektórych częściach Europy, przyciągając zarówno odważnych smakoszy, którzy chcą spróbować nowych potraw i napojów, jak i...
ProduktySkładniki odżywcze -
Czy grzyby faktycznie są bezwartościowe? Może nie warto ich jeść?
Grzybom zdecydowanie nie można odmówić walorów smakowych, jednak co do ich właściwości odżywczych wiele osób ma wątpliwości. Czy faktycznie są bezwartościowe, jak sądzą niektórzy? Może ich spożywanie nie ma większego sensu, a wręcz może...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieBezpieczeństwo żywności Wideo -
Czekolada służy zdrowiu, jednak nie każdy może po nią sięgać
Przyjęło się, że czekolada szkodzi zdrowiu i lepiej z niej zrezygnować. To jednak nieprawda. Oczywiście, w nadmiarze będzie szkodzić, jednak jedzona w umiarze przyniesie korzyści.
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Kawa powoduje stan zapalny? A może go leczy?
Kawa to jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Jest bogata w szereg korzystnych związków, które mogą pomóc w utrzymaniu optymalnego zdrowia i chronić przed niektórymi chorobami. Uważa się również, że kawa pomaga zmniejszyć...
ProduktySkładniki odżywcze -
Nadmiar wody w organizmie jest niebezpieczny? Jak go usunąć?
Czujesz się jak balon? Twoje kostki puchną, a twarz stała się okrąglejsza? To mogą być objawy nadmiaru wody w organizmie. Stanu, który nie jest prawidłowy. Jak pozbyć się nadmiaru wody?
ProduktyŻywienie Wideo -
Naukowcy: Wysoko przetworzona żywność może przyspieszyć starzenie biologiczne organizmu
Badania łączą spożywanie ultra przetworzonej żywności ze skróceniem telomerów w organizmie. Są to struktury zlokalizowane na końcach naszych chromosomów.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie