-
Co zrobić, żeby pieczarki nie ściemniały podczas smażenia? Wystarczy kilka kropli tego płynu
Pieczarki to wspaniały dodatek do obiadu, ale nie tylko. Zdarza się jednak, że podczas smażenia brzydko ciemnieją i stają się znacznie mniej apetyczne. Jak temu zaradzić? Przedstawiamy bardzo prosty i szybki sposób.
ProduktyŻywienie -
Promocja na brzoskwinie w syropie w Lidlu. Obowiązuje tylko w Mikołajki
Lidl przygotował promocję na brzoskwinie w syropie. Oferta obowiązuje tylko przez jeden dzień – Mikołajki (6 grudnia). To dobra okazja, by nieco zaoszczędzić. Brzoskwinie w syropie przydadzą się podczas przyrządzania świątecznych wypieków.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Patent na pyszne i mięciutkie kluski śląskie. Już nigdy nie wyjdzie wam zlepiona breja
Kluski śląskie są kultowym daniem, które jednak nie każdemu wychodzi. Wystarczy podczas ich przygotowywania zastosować kilka trików, a potrawę pochwali każdy z domowników. Tłumaczymy, jak zrobić wyjątkowo smaczne kluski śląskie.
ŻywienieProdukty -
Na co zwracać uwagę przy wyborze słodyczy
Słodkości towarzyszą wielu z nas na co dzień. Kostka czekolady w duecie z filiżanką kawy, cukierek po wymagającym spotkaniu w pracy czy słodkie upominki, które tak chętnie wręczamy sobie na różne okazje. Coraz bardziej wymagający i...
Artykuł sponsorowany -
Siedem pomysłów na słodkie prezenty na Mikołajki. Na liście piernikowe wafelki i cytrynowe ciastka
Własnoręcznie zrobione słodkości to idealny prezent na Mikołajki. Nie masz pomysłu? Szukasz sprawdzonych przepisów? Zobacz nasze siedem inspiracji na słodkie prezenty na Mikołaja.
PrzepisyProdukty -
Jak panierować rybę, żeby nie rozpadała się na patelni? Te triki podpatrzyłam u swojej teściowej
Choć przyrządzenie panierowanej ryby nie jest zbyt trudne, to popełnienie kilku błędów może sprawić, że okaże się ona kulinarną klapą. Podpowiadamy, co dokładnie należy zrobić, by tego uniknąć, a rybka nie rozpadła się na patelni.
ProduktyŻywienie -
Nalewka piernikowa. Domowa i prosta nalewka na Boże Narodzenie
Większość nalewek potrzebuje dużo czasu, aby ich smak był odpowiedni. Nalewka piernikowa według tego przepisu jest szybka i prosta do zrobienia.
PrzepisyProdukty -
Jedzenie pomidorów wpływa na ciśnienie tętnicze krwi. Nowe ustalenia naukowców
Nie jest tajemnicą, że jedzenie pomidorów wpływa pozytywnie na serce oraz pracę układu naczyniowego. Najnowsze badania przeprowadzone przez hiszpańskich naukowców pokazują, że wystarczy już stosunkowo niewielka ilość tych warzyw, by...
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Napoje odchudzające, które macie w domu. Siostra zdradziła mi te patenty na płaski brzuch
Jeśli walczycie z nadprogramowymi kilogramami – możecie sięgnąć po napoje, które ułatwią wam odchudzanie. Ich picie oczywiście nie wystarczy, ale może znacznie wspomóc ten proces. Co dokładnie należy pić, by kilogramy leciały w dół?
OdchudzanieProdukty -
To najpopularniejsze błędy w trakcie robienia bigosu. Moja babcia zawsze dawała za to „po łapach”
Bigos gości na polskich stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, ale też wielu innych uroczystości. Co zrobić, żeby wyszedł naprawdę smaczny? Przede wszystkim unikajcie powszechnych błędów, a gwarantujemy, że cała rodzina będzie się nim...
ŻywienieProdukty -
Karpia warto jeść nie tylko od święta. Poznaj wartości odżywcze i sposoby przygotowania tej niedocenianej ryby
Karp to smaczna, zdrowa i często niedoceniana ryba słodkowodna. Na polskich stołach najczęściej pojawia się w Wigilię. Choć zwykle kojarzymy karpia z potrawami serwowanymi w okresie świąt Bożego Narodzenia, to ryba ta może gościć w...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Jak kroić sernik, żeby brzegi nie były poszarpane? Koleżanka zdradziła mi banalnie łatwy sposób
Podczas krojenia tak delikatnego ciasta, jakim jest sernik, trzeba naprawdę uważać, by na talerzykach prezentował się on apetycznie. Wykorzystajcie prosty patent, a krojenie sernika stanie się bajecznie proste.
ProduktyŻywienie -
Kulinarne hity polskich jarmarków. Langosze, pierniczkowe bezy i barszcz Magdy Gessler
W miastach i miasteczkach w całej Polsce trwają jarmarki bożonarodzeniowe. Pachnące grzańcami i piernikami, ale nie tylko. Sprawdziliśmy, co dobrego można zjeść na jarmarkach w Warszawie, Krakowie, Białymstoku, Wrocławiu, Gdańsku i...
Produkty -
Leśnicy polecają naturalny specyfik na odporność. Znajdziesz go zimą w lesie
Wzmacnianie odporności jest kluczowe w okresie jesienno-zimowym, kiedy ryzyko złapania infekcji jest największe. Z pomocą przychodzą leśnicy, którzy podpowiadają naturalny sposób na poprawę odporności.
Produkty -
Promocja na mleko w Biedronce. Idealne do gorącej czekolady, kawy i herbaty po indyjsku
Przez trzy dni w Biedronce można kupić dużo tańsze mleko. To mleko o zawartości tłuszczu 3,2 proc. Można z niego zrobić masala czaj albo wykorzystać do przyrządzenia gorącej czekolady. To także najlepsze mleko do kawy.
ProduktyPrzepisy -
Śląski przysmak na święta. Moczka, czyli piernik gotowany na kompotach
Kiedy zobaczyłam zdjęcie moczki, nie chcecie wiedzieć, jaka była moja pierwsza myśl. Ale kiedy przeczytałam składniki przepisu – natychmiast wpisałam ją na listę rzeczy, które na pewno zrobię w te święta. A przepisem na śląską moczkę...
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Tanie masło w Lidlu tylko przez jeden dzień. Można zrobić zapas na święta
Lidl przygotował w pierwszym tygodniu grudnia atrakcyjną ofertę na masło. Promocja trwa tylko jeden dzień. To dobra okazja, żeby zrobić zapas masła na święta: przyda się do robienia świątecznych pierników, ciastek, makowców i serników.
ProduktyPrzepisy -
Grzybowy wege ramen Leszka Wodnickiego. Ten bulion nas zachwycił
To naprawdę jest zupa szczęścia – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na wege ramen specjalnie dla „Wprost”.
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Kto pierwszy na świecie upiekł pierniczki? Fascynująca historia przypraw
Lepiej by było, gdyby Europejczycy nie mieli pragnienia zdobycia tych przypraw, byłoby to na pewno lepsze dla reszty świata – mówi Thomas R. Berg, autor książki „Na koniec świata. Przyprawy, które zmieniły historię”, która właśnie...
ProduktyŻywienieKatarzyna Świerczyńska
-
Jak zrobić ciastka i pierniczki z witrażykiem? Sprawdzony patent na święta
Świąteczne ciasteczka lub pierniczki z kolorowymi okienkami niczym witraże to piękna i smaczna ozdoba bożonarodzeniowa. Podpowiadamy, jak zrobić pierniczki z witrażykiem.
PrzepisyProdukty -
Gotując brokuł, często popełniamy błędy. Czego unikać, by warzywo wyglądało i smakowało?
Ugotowane brokuły to smaczny i zdrowy dodatek m.in. do obiadu. Brokuł świetnie sprawdza się jako jarzynka do dań z mięsem lub rybą, a także dodatek do potraw jarskich np. makaronów, warzywnych zapiekanek oraz dań z jajkami. Ugotowane...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk