-
Mięso z Niemiec sprzedawane jako polskie, przeterminowane produkty. Są wyniki kontroli w sklepach
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) opublikowała wyniki kontroli produktów sprzedawanych luzem – mięs, wędlin i serów. Nieprawidłowości stwierdzono w ponad połowie sklepów.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Co zrobić, żeby karp nie „śmierdział mułem”? Dzięki tym trikom zaczęłam wreszcie jeść tę rybę
Jeśli nie lubicie karpia, bo w waszym odczuciu potrawa „śmierdzi mułem”, to mam dla was doskonały patent, który pozwoli się tego pozbyć. Zobacz, co dokładnie należy zrobić.
ProduktyŻywienie -
Te chipsy są śmiertelnie niebezpieczne. W Polsce wciąż można je kupić!
W polskich sklepach internetowych wciąż można kupić bardzo pikantne chipsy, które zdobyły popularność za sprawą TikToka. Zawierają niebezpieczną kapsaicynę, która może wywołać reakcję alergiczną i doprowadzić nawet do śmierci.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jaki jest sekret doskonałego ciasta na pierogi? Korzystam z rad teściowej i jestem zachwycona
Nawet najsmaczniejszy farsz nie uratuje waszych pierogów, jeśli ciasto na nie wyjdzie zbyt twarde. Sprawdźcie, jakie są sprawdzone patenty na to, żeby było miękkie i elastyczne. Kluczowe są trzy elementy.
ŻywienieProdukty -
Kiedy najlepiej pić kawę z mlekiem? Niewłaściwa pora może szkodzić zdrowiu
Kawa z mlekiem ma spore grono zwolenników. Wiele osób sięga po nią zaraz po przebudzeniu. To duży błąd. I nie chodzi tu wyłącznie o „marnowanie” stymulujących właściwości kofeiny zawartej w napoju. Kwestia jego wpływu na organizm okazuje...
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Jak skleić domek z piernika? Są dwie dobre metody
Domek z piernika to bez wątpienia atrakcyjna ozdoba, ale też miły prezent dla bliskiej osoby. Najbardziej problematyczne w robieniu domku z piernika może wydawać się jego sklejanie. Podpowiadamy, jak to zrobić.
PrzepisyProdukty -
Co zrobić, żeby barszcz czerwony miał ładny kolor? Zawsze stosuję ten prosty trik
Barszcz czerwony cenimy za smak, ale w tym przypadku ważny jest również intensywny, czerwony kolor. Co zrobić, aby barszcz był pięknie czerwony? I jak uratować blady, brązowy barszcz? Mam na to sprawdzone sposoby.
PrzepisyProdukty -
Najlepsze pomarańcze mają „pępek”! To od niego zależy, czy owoc będzie słodki i soczysty
Po czym poznać najbardziej soczyste pomarańcze? Kluczowy jest szczegół, na który większość osób nie zwraca uwagi. Chodzi o pewne wybrzuszenie, potocznie nazywane „pępkiem”.
ProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Pyszna wątróbka drobiowa z cebulą. Tego przepisu zawsze używa moja babcia. Polecam!
Wątróbka drobiowa z cebulą to pomysł na prosty i stosunkowo tani obiad. Jeśli zrobicie ją według naszego sprawdzonego przepisu – gwarantujemy, że każdy poprosi o dokładkę.
PrzepisyProdukty -
Różne sposoby na moczenie śledzi. Jeden jest zaskakujący
W czym zazwyczaj moczycie śledzie? Istnieje kilka sposobów na pozbawienie ryb nadmiaru soli. Sprawdźcie, czy znacie je wszystkie. Co najmniej jedna z metod może sprawić, że szybko porzucicie „tradycyjne” metody.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Chlebek adwentowy to przedświąteczny przysmak, który uwielbiam. Robię go co roku, a rodzina szaleje
Przygotowanie chlebka adwentowego będzie dla was czystą przyjemnością. To symbol oczekiwania na święta Bożego Narodzenia, ale też prawdziwa uczta dla zmysłów. Sprawdźcie, jak go zrobić.
PrzepisyProdukty -
Nigdy nie przechowujcie oleju w ten sposób. Przez ten błąd cała butelka będzie do wyrzucenia
Czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, gdzie powinno się trzymać olej w kuchni? Wbrew pozorom miejsce jego przechowywania jest naprawdę ważne. Tłumaczymy, gdzie najlepiej jest go postawić.
ProduktyŻywienie -
Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata. Poznaj jej właściwości i zastosowanie
Kardamon to aromatyczna przyprawa korzenna. Stosowana jest nie tylko do przyprawiania potraw wykwintnych, ale także dań słodkich. Wyjątkowy smak i zapach kardamonu idą w parze z wysokimi wartościami odżywczymi i cennymi właściwościami,...
ProduktyMaja Błaszczyk
-
Papier do pieczenia może być toksyczny, jeśli źle go używasz. Unikaj tych błędów
Papier do pieczenia to nieodłączny element wyposażenia polskich kuchni. Niewłaściwie użytkowany może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Zobacz, jakich błędów unikać i dlaczego.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywieniePaulina Cywka
-
Zawsze źle robiłam placki ziemniaczane. Wyszły obłędnie puszyste, gdy zmieniłam 1 rzecz
Istnieje wiele patentów na to, by placki ziemniaczane smakowały o niebo lepiej. Czasami jedna mała rzecz potrafi naprawdę zdziałać cuda. Sprawdźcie, co zrobić, żeby wasze placki wyszły bardzo puszyste.
ŻywienieProdukty -
Te świąteczne przysmaki robię kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem. Na liście cztery potrawy
Uwielbiam Boże Narodzenie i wszystkie kulinarne tradycje związane z tym czasem. I te wszystkie potrawy, które je się właściwie tylko ten jeden raz w roku. Nie lubię za to przedświątecznej gonitwy i zmęczenia, które jest nieuchronne,...
PrzepisyProdukty -
Zrobiłam bezglutenowe bułki z soczewicy. Są idealnie miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz
Bułki z soczewicy? To możliwe! Bez grama mąki, bez jajek, mleka czy masła. Są idealne dla alergików (bo bez glutenu i bez laktozy), ale nie to jest najważniejsze. Te bułki są po prostu rewelacyjne w smaku.
PrzepisyProduktyDietyKatarzyna Świerczyńska
-
Sąsiadka podała mi niezawodne sposoby, by mleko nie wykipiało. Od tej pory nie zalewam kuchenki mlekiem
Podgrzewanie mleka wydaje się być prostą czynnością, jednak wiele osób ma z tym problemy. Ja jestem w tym gronie. Zwłaszcza, gdy zaspana przygotowuję owsiankę. Sąsiadka zdradziła mi genialne patenty na to, aby mleko nie wykipiało z garnka.
ProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Nie kupuję już syropu dyniowego. Ten z przepisu od mojej koleżanki smakuje o niebo lepiej
Syrop dyniowy to jeden z moich ulubionych przysmaków. Kiedyś kupowałam go w sklepie. Do czasu, gdy znajoma pokazała mi, jak zrobić w domu ten pyszny dodatek. Teraz już nie wydaje pieniędzy na gotowe produkty. Sama zakasuję rękawy i nie...
ProduktyPrzepisyŻywieniePaulina Cywka
-
Zawsze źle używałam folii aluminiowej. Mama skarciła mnie, że każda strona jest do czegoś innego
Bardzo często używamy folii aluminiowej w kuchni. Okazuje się jednak, że część osób robi to w nieprawidłowy sposób. Każda ze stron takiej folii przeznaczona jest do czegoś innego. Sprawdźcie, jak wykorzystywać ją poprawnie.
ProduktyŻywienie -
Zbyt rzadko jadłam tę rybę, a jest idealna na diecie. Jak odchudzić potrawy ze śledzia?
Do tej pory śledź kojarzył mi się głównie z potrawami świątecznymi. Odkąd poznałam właściwości prozdrowotne tej ryby, zaczęła częściej pojawiać się na moim talerzu. Zwłaszcza, że śledź wspiera osoby na diecie odchudzającej i dbające o...
ProduktyOdchudzanieSkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz