Wyglądają jak ziemniaki z ogniska, a w łatwy sposób możesz zrobić je w domu. – To papas arrugadas, czyli pomarszczone ziemniaczki z Wysp Kanaryjskich – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef,...
Połączenie kardamonu i kaszy manny sprawi, że danie będzie nie tylko lekkie, ale i zmobilizuje jelita do sprawniejszej pracy. Potrawę przygotujesz błyskawicznie! Poznaj przepis na mannę z kardamonem i przyspiesz swój metabolizm.
Szarlotka z bezą uchodzi za wypiek trudny do przygotowania. Nic bardziej mylnego. Wystarczy mieć w zanadrzu dobry przepis. Zobacz sprawdzoną recepturą na bajeczne ciasto z jabłkami „pod chmurką”, które podbije serce niejednego łasucha.
Składniki na zakwas z buraków są łatwo dostępne i tanie. Warto zrobić z nich ten wyjątkowo zdrowy napój. Domowy zakwas należy pić jako napój wzmacniający, a do tego można wykorzystać go do ugotowania domowego barszczu.
Lubisz zupy kremy? Ten przepis jest dla ciebie. Jeśli raz spróbujesz, jesteśmy pewni, że będziesz wracać do tego sposobu. Potrzebujesz ziemniaki, cebulę i białe wino.
Napój z orzeszków ziemnych z kardamonem świetnie smakuje, a w dodatku przyspiesza przemianę materii. To idealna propozycja dla osób, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy. Przygotujesz go w kilka minut.
Obieranie czosnku to – zdaniem wielu – jedna z najbardziej nielubianych czynności w kuchni. Są jednak sposoby, które sprawią, że będzie to łatwe i szybkie.
Chipsy z pietruszki to doskonała alternatywa dla tradycyjnych przekąsek przygotowywanych na bazie usmażonych ziemniaków, które można kupić w sklepach. Wspaniale smakuje i w dodatku nie tuczy. Mogą się nią spokojnie zajadać osoby będące...
Siemię lniane i świeży imbir? Połącz te składniki w pysznych koktajlach. Można je zrobić na kilka sposobów. Każdy doda energii, rozgrzeje i poprawi metabolizm.
Krojenie mango będzie bajecznie proste, jeśli zastosujesz jeden prosty trik. Podpowiadamy, jak łatwo pokroić mango w kostkę, ale też jak usunąć pestkę z mango.
Racuchy z owocami pigwowca to dobra alternatywa dla tradycyjnych placuszków z jabłkami. Są smaczne, sycące, a w dodatku mniej kaloryczne od innych popularnych słodkości. Zobacz, jak je przyrządzić i zaskocz rodzinę niecodziennym deserem.
Ten indyjski koktajl odchudzający przyrządzisz w kilka minut. Połączenie mango i kardamonu sprawi, że uzyskasz napój, który skutecznie podkręca metabolizm. Jak go przygotować?
Maślak pstry, nazywany także bagniakiem, miodówką, twardzioszkiem i jakubem, to grzyb jadalny dość często występujący w polskich lasach. Wielu grzybiarzy zastanawia się, jak go wykorzystać. Podpowiadamy.
To najprostszy przepis na bataty – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na pieczone bataty specjalnie dla „Wprost”.
Szarlotka na kruchym cieście to wypiek, który lubi praktycznie każdy. Zresztą trudno się temu dziwić. Ten deser obłędnie smakuje, a w dodatku jest stosunkowo prosty w przygotowaniu. Chcesz się o tym przekonać? Wypróbuj nasz przepis na...
Dynię można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład przygotowując z niej złociste mleko dyniowe. Napój ma właściwości przeciwzapalne i rozgrzewające. A jeśli dodamy do niego odrobinę imbir i kurkumę, powstanie prawdziwy eliksir zdrowia.