Krojenie mango będzie bajecznie proste, jeśli zastosujesz jeden prosty trik. Podpowiadamy, jak łatwo pokroić mango w kostkę, ale też jak usunąć pestkę z mango.
Racuchy z owocami pigwowca to dobra alternatywa dla tradycyjnych placuszków z jabłkami. Są smaczne, sycące, a w dodatku mniej kaloryczne od innych popularnych słodkości. Zobacz, jak je przyrządzić i zaskocz rodzinę niecodziennym deserem.
Ten indyjski koktajl odchudzający przyrządzisz w kilka minut. Połączenie mango i kardamonu sprawi, że uzyskasz napój, który skutecznie podkręca metabolizm. Jak go przygotować?
Maślak pstry, nazywany także bagniakiem, miodówką, twardzioszkiem i jakubem, to grzyb jadalny dość często występujący w polskich lasach. Wielu grzybiarzy zastanawia się, jak go wykorzystać. Podpowiadamy.
To najprostszy przepis na bataty – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na pieczone bataty specjalnie dla „Wprost”.
Szarlotka na kruchym cieście to wypiek, który lubi praktycznie każdy. Zresztą trudno się temu dziwić. Ten deser obłędnie smakuje, a w dodatku jest stosunkowo prosty w przygotowaniu. Chcesz się o tym przekonać? Wypróbuj nasz przepis na...
Dynię można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład przygotowując z niej złociste mleko dyniowe. Napój ma właściwości przeciwzapalne i rozgrzewające. A jeśli dodamy do niego odrobinę imbir i kurkumę, powstanie prawdziwy eliksir zdrowia.
Szarlotka z budyniem to deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Jej zrobienie nie jest też wcale tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Gwarantujemy, że ciasto smakuje bajecznie.
Deser z dodatkiem kardamonu nie tylko pysznie smakuje, ale ma też wiele cennych właściwości odżywczych. Mogą po niego sięgać bez wyrzutów sumienia nawet osoby na diecie. Zobacz, jak przygotować tę słodką przekąskę.
Ubijanie białek to, wydawałoby się, jedna z najprostszych czynności w kuchni. Dlaczego jednak piana z białek nie zawsze wychodzi idealnie sztywna? Sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów.
Rano sięgasz po kawę, aby dodać sobie powera? Zdrowym zamiennikiem, który będzie zastrzykiem energii i pobudzi metabolizm, jest napój nazywany „zieloną kawą”. Jego sekretem jest natka pietruszki.
Owsianka to dobry posiłek na początek dnia. Szczególnie przygotowana z pietruszką i gruszką. Polecamy przepis dla smakoszy wytrawnej owsianki. Pysznie smakuje i dodaje energii. Kiedy raz jej spróbujesz, zagości w twoim menu na stałe....
Drożdżowe cynamonki z dynią to propozycja na jesienny deser, ale też drugie śniadanie czy po prostu: poprawiający humor deser. Już samo ich pieczenie wypełni dom wyjątkowym zapachem ciasta i cynamonu.
Kiedy w sklepach pojawia się świeża żurawina, warto ją wykorzystać. Można z niej zrobić sos żurawinowy oraz inne przetwory, a nawet napoje. Zobacz, do czego nadają się świeże owoce żurawiny.
Suszone śliwki sprawdzają się nie tylko jako zdrowa przekąska lub dodatek do ciast czy deserów. Zrobisz z nich pyszny, zdrowy napój – sok z suszonych śliwek. Poznaj przepis i zobacz, dlaczego warto go pić i jak działa na organizm.
Lemoniada z pigwowca świetnie sprawdza się nie tylko latem, ale również zimą. Wystarczy dodać do niej kilka korzennych przypraw. Zobacz, jak przygotować rozgrzewający i pyszny napój na chłodne dni.
Kochasz owsiankę? To zdrowe śniadanie można zrobić na wiele sposobów. Jeśli brakuje ci pomysłów na jego przyrządzenie, skorzystaj z naszych inspiracji: oto 7 przepisów na wyjątkowe owsianki.