Na bazarkach i lokalnych ryneczkach w sezonie można upolować śliwki za mniej niż 5 zł za kilogram. A jeśli już masz owoce – wypróbuj nasze przepisy na śliwki.
To nie jest zwykły makaron z grzybami i sosem pomidorowym. – Dodajemy tu jeszcze włoską kapustę – mówi kucharz Leszek Wodnicki, który przygotował przepis specjalnie dla „Wprost”.
Sok z winogron warto przygotować na zimę, bo podnosi odporność i chroni przed infekcjami. Łatwo go przygotować, a do tego jest smaczny i aromatyczny. Poznaj przepis.
Zupa z włoskiej kapust jest smaczna i tania. Wspomaga też odchudzanie, jedząc ją przez tydzień, możesz stracić kilka zbędnych kilogramów. Przygotuj ją według tego przepisu.
Omlet typu szarlotka jest doskonałym pomysłem na pyszny i sycący posiłek. To smaczne danie z jabłek przygotujesz błyskawicznie. Poznaj sprawdzony przepis.
Fasolka po bretońsku to klasyka kuchni polskiej. Można zrobić już również w wersji wege. Nasz przepis zawiera sekretny składnik, który nada jej wędzonego smaku bez dodatku kiełbasy.
Budyniowe racuchy na maślance to doskonała alternatywa dla klasycznego przepisu na ten przysmak. Będą rozpływać się w ustach. Tłumaczymy, jak je zrobić.
Szukasz śniadania, które postawi cię na nogi i da energię na cały poranek? Owsianka mocy to najlepsze rozwiązanie. Do tradycyjnej owsianki dodaj dwa pyszne składniki.
Suszone śliwki można zrobić w domu, wykorzystując piekarnik lub suszarkę do grzybów. Aby śliwki po wysuszeniu miały miękką skórkę i pozostały mięsiste, warto zastosować jeden trik.
Ciasto z dyni jest smaczne i pożywne. Dowiedz się, jaką dynię wybrać, żeby je przygotować.
To propozycja zdrowego deseru, który zrobisz bez dodatku cukru. Przepis na ciasto dyniowe.
Leczo do słoików to prosty sposób na szybki obiad, kiedy tylko masz ochotę. I sposób na to, aby zachować smak sezonowych warzyw na dłużej. Jak zrobić warzywne leczo?
Upieczenie sera halloumi z owocami zajmuje bardzo mało czasu, a daje wspaniały efekt. Koniecznie przygotuj to danie w domu na lekki posiłek. Poznaj przepis.
Co zrobić z bułki tartej? Pierwsza myśl to panierka, ale ze smażonej bułki tartej możesz też zrobić pyszną posypkę do potraw. To nie jest zwykła zasmażka.
Kasza manna na mleku to przysmak naszego dzieciństwa. Podpowiadamy, co zrobić, by smakowała dokładanie tak, jak ta przygotowywana przez ukochaną babcię lub mamę.
Kremowa ricotta, pomidorki i proste dodatki. – To danie bardzo lekkie i świeże, można je traktować jak sałatkę – mówi kucharz Leszek Wodnicki, który przygotował przepis specjalnie dla „Wprost”.
Do przygotowania chleba z siemienia lnianego nie potrzeba mąki. Jest pyszny i można nim zastąpić tradycyjne wypieki. Zalecany jest osobom, które mają uczulenie na gluten.
Gnocchi to rodzaj włoskich kluseczek, które robi się z ziemniaków. Przypominają polskie kopytka. Poznaj przepis na potrawę, która przyjemnie rozpływa się w ustach.