-
Sprawdzony przepis na grzyby w occie. Jakie grzyby można marynować?
Grzybki w occie to jedna ze sztandarowych polskich przekąsek. Jak marynować grzyby i jakie grzyby najlepiej wybrać? I czy to prawda, że ocet „zabija toksyny” w grzybach trujących? Odpowiadamy i podajemy sprawdzony przepis na grzyby w occie.
Bezpieczeństwo żywności -
Chcesz w zimę przyrządzić pyszne tagiatelle z grzybami? Zawekuj teraz grzyby
Sezon grzybowy w pełni, można do woli delektować się daniami z grzybów. Tym, którzy potrawy z grzybów chcą jeść przez cały rok, podpowiadamy, jak pyszny sos grzybowy zamknąć w słoiku. Wypróbuj przepis.
Żywienie -
Dynia jest zdrowa i smaczna. Dodaj ją do leniwych klusków
Kluski leniwe z dodatkiem puree z dyni to proste i bardzo smaczne jesienne danie, które przygotowuje się w zaledwie kilka chwil. Ci, którzy często jedzą leniwe, zachwycą się ich delikatnym, lekko słodkawym smakiem, gdy dodamy do nich...
Żywienie -
3 przepisy na pyszną kawę, którą z łatwością przygotujesz w domu
Lubisz kawę, ale nie zawsze masz czas wypić ją w ulubionym miejscu „na mieście”? Nic straconego! Wypróbuj te 3 przepisy, dzięki którym poczujesz się jak prawdziwy barista.
Żywienie -
Idealne jabłka na szarlotkę. Co zrobić, jeśli jabłka wyszły za rzadkie?
Szarlotka to jedno z najzdrowszych i najlepszych jesiennych ciast. Jak uratować jabłka na szarlotkę, jeśli wyszły zbyt rzadkie? Ten sposób znały już nasze babcie.
Produkty -
Jak zrobić grzybowe cappuccino? Wyśmienity przepis na hit jesieni
Jeśli po grzybobraniu brakuje ci pomysłów na kreatywne wykorzystanie grzybów, spróbuj przygotować wykwintny i wyjątkowo aromatyczny krem, który z powodzeniem może konkurować z tradycyjnym cappuccino.
Żywienie Wideo -
Zdrowy przepis na budyń z dyni. Zrobisz go w kilkanaście minut
Wystarczy dynia i kilka składników, aby zrobić ten zdrowy deser. Budyń dyniowy to także idealna opcja na zdrową przekąskę w ciągu dnia.
ProduktyOdchudzanie -
Siedzuń sosnowy to smaczny grzyb o leczniczym działaniu. Jak go przyrządzić?
Jeszcze nie tak dawno był pod ochroną, dziś można go legalnie zbierać. Siedzuń sosnowy jest jednym ze smaczniejszych grzybów, ale ma też lecznicze właściwości.
ProduktySkładniki odżywcze -
Sezon na kasztany. Przepis na krem z kasztanów z mlekiem kokosowym
Przepisem na zupę krem z kasztanów podzielił się kucharz Michał Biernat z restauracji Dwór Korona Karkonoszy.
Składniki odżywcze -
Jak nie zatruć się domowymi przetworami? Sprawdź rady ekspertów GIS
Koniec lata i jesień to idealny czas na przetwory. Warto jednak pamiętać o zasadach, które sprawią, że produkty zakonserwowane w domowych warunkach będą bezpieczne.
Bezpieczeństwo żywności -
Jak wykorzystać lawendę w kuchni? Przepisy na lawendowy syrop i cukier z lawendą
Czy można jeść lawendę? Oczywiście, choć jej charakterystyczny smak nie każdemu przypadnie do gustu. Lawenda słynie z właściwości uspokajających i pomagających na dobry sen. Można z niej zrobić pyszny syrop albo aromatyczny cukier.
Produkty -
Jak zrobić zdrowe lizaki lodowe z... arbuza? 3 banalnie proste przepisy
Król lata – arbuz – ma więcej likopenu niż pomidory, reguluje ciśnienie, jest niskokaloryczny, w ponad 90 proc. składa się z wody, a dzięki zawartej w nim cytrulinie wzmaga potencję i działa jak naturalna... Viagra. Latem wyśmienicie...
Żywienie Wideo -
Powidła śliwkowe bez cukru. To najzdrowszy i bardzo prosty przepis
Są bogate w antyoksydanty, błonnik i potas. Powidła śliwkowe są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. I można je przyrządzić bez grama cukru.
Składniki odżywczeProdukty -
Śliwki – owocowi pogromcy cholesterolu, z których można zrobić... zdrową Nutellę!
Z wierzchu są niebieskawe, a w środku – dla kontrastu – mniej lub bardziej żółte. Zawarty w nich błonnik zwiększa objętość w żołądku i sprawia, że szybko stajemy się syci. Lepiej jednak nie popijać ich wodą. Doskonale sprawdzą się za to...
ŻywienieSkładniki odżywcze Wideo -
Kawa mrożona: zdrowa czy nie? Właściwości zdrowotne frappe
Kawa mrożona nie dość, że wspaniale pobudza i orzeźwia, to wyśmienicie smakuje. Czy frappe jest zdrowe?
ŻywienieSkładniki odżywcze -
Grillowane arbuzy. Zaskakujące i zdrowe danie na upalne dni
Nie wiesz, co zjeść w upalne dni? Ugrilluj... arbuzy! Te owoce świetnie smakują i wyglądają w tej postaci. Można je podawać na słodko i w wersji wytrawnej.
ProduktySkładniki odżywcze -
Cukinia w słoiku. Przepisy, dzięki którym zachowasz jej smak na zimę
Przetwory z cukinii z roku na rok zyskują na popularności w polskich spiżarniach. Jak zrobić cukinię w oleju oraz w solance?
Produkty -
Delikatne, chrupiące i pyszne placki z cukinii z sosem jogurtowym – przepis
Placki z cukinii to smaczna i dodająca energii przekąska, która może być również podana jako danie główne. Sprawdź, jak ją przygotować.
Produkty -
Placki z cukinii: 3 proste przepisy na zdrowy, wakacyjny obiad
Placki z cukinii to pomysł na zdrowy obiad. Sprawdź przepis na placki w wersji tradycyjnej i wegańskiej.
ŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Skarby polskiej spiżarni: Tradycyjny przepis na ogórki kiszone
Kiszonki to jedne z najzdrowszych przetworów, jakie możemy spożywać. Jak przygotować ogórki kiszone? Sprawdź przepis.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywcze -
Co zrobić z kwiatów rumianku? Nadają się nie tylko na herbatkę
Rumianek kwitnie całe lato. Te charakterystyczne kwiatki są znane przede wszystkim z leczniczych naparów. Ale rumianek to nie tylko herbatka. Sprawdź, co jeszcze można z niego zrobić.
Produkty