-
To zdrowe warzywo zamykam w słoikach. Jesienią i zimą sięgam po nie codziennie i nie choruję
Sezon jesienno-zimowy sprzyja infekcjom. Warto więc odpowiednio o siebie zadbać i podnieść odporność. Jak to zrobić? Ja sięgam po sprawdzony sposób mojej babci i przygotowuję „magiczny słoik” ze zdrowym warzywem na wzmocnienie organizmu.
ProduktyŻywienieSkładniki odżywczePaulina Cywka
-
Dodaję tę przyprawę do mleka i robię „eliksir zdrowia”. Niezawodny w walce z przeziębieniem
Gdy temperatura na dworze jest coraz niższa, warto sięgnąć po napoje, które wesprą naszą odporność. Rozgrzewający eliksir z mlekiem przygotujecie w kilka minut. Sprawdźcie, jak go zrobić.
PrzepisyŻywienie -
Popularne syropy owocowe zmieniają skład. Bosacka: „Uderz w stół, nożyce się odezwą”
Katarzyna Bosacka podzieliła się ze swoimi obserwatorami zaskakującą wiadomością. Znana firma postanowiła zmodyfikować skład swoich syropów owocowych. „Warto patrzeć konsumentom na ręce” – podsumowuje dziennikarka.
ProduktyŻywienie -
Doktor zjadł 720 jajek w ciągu miesiąca. Wyniki eksperymentu zszokowały nawet naukowców
Pewien amerykański uczony przeprowadził niecodzienny eksperyment żywieniowy. Przez miesiąc jadł 24 jajka dziennie. Jak to nietypowe wyzwanie wpłynęło na jego organizm? Będziesz w szoku, gdy poznasz rezultaty.
ProduktyŻywienie -
Biorę szklankę płatków owsianych i jabłka. Robię z nich ekspresowe i zdrowe ciasto
Ekspresowe ciasto owsiane to doskonała propozycja deseru na jesienne popołudnia. Zawiera sezonowe produkty, takie jak jabłka czy orzechy. Jest naprawdę szybkie w przygotowaniu.
PrzepisyŻywienieProdukty -
Masz ten problem z wątrobą? Lekarka radzi: pij minimum 3 filiżanki kawy dziennie
Kawa to doskonały zastrzyk energii o poranku. Pobudza, wzmacnia koncentrację i pozytywnie wpływa na cały organizm. Przyspiesza metabolizm i – jak podkreśla lekarka Miriam Staier – dobrze działa na wątrobę. Komu i jak może pomóc? Sprawdź.
ŻywienieProdukty -
Przestałam wyrzucać skórki po tych owocach. Oszczędzam, sprytnie je wykorzystując
Jeśli wyrzucacie skórki po cytrusach, to popełniacie naprawdę spory błąd. Sprawdźcie, do czego z powodzeniem możecie je wykorzystać w domu.
ProduktyŻywienie -
Pouczający QUIZ o bananach. Na jedno z pytań odpowie tylko ekspert. Jesteś nim?
Banany to popularne owoce. Można je znaleźć praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Goszczą też na wielu polskich stołach. Jednak wciąż mało osób zdaje sobie sprawę, z tego, jaki potencjał w nich drzemie. Sprawdź, czy jesteś wyjątkiem i...
ProduktyŻywienieSkładniki odżywcze Quiz -
Wlewam odrobinę do ryżu podczas gotowania. Ziarenka wreszcie nie sklejają się ze sobą
Dużym utrapieniem wielu osób są sklejone ziarenka ryżu po ugotowaniu. Sprawdźcie, co zrobić, by pozbyć się tego problemu. Wykorzystajcie trik na idealnie sypki ryż.
ŻywienieProdukty -
Prawie każdy popełnia jeden błąd podczas posiłku. Robert Makłowicz zwraca uwagę na ten szczegół
Nie tylko podczas przygotowywania posiłku jesteśmy narażeni na popełnianie różnego rodzaju błędów. Spożywanie śniadania, obiadu, lunchu czy kolacji również niesie ze sobą ryzyko wpadki. Jednej z nich dopuszczamy się nagminnie. I to w...
ŻywienieProdukty -
Ta przyprawa znakomicie podkręca metabolizm. Wsyp szczyptę do kawy, a pomoże ci schudnąć
Ta kawa pomoże przyspieszyć metabolizm i pożegnać się z dodatkowymi kilogramami. Wystarczy, że dodasz jedną przyprawę. Sporządzenie naparu zajmuje chwilę.
OdchudzanieŻywienieProduktyEmilia Maciejewska-Latosińska
-
Darmowe masło i cukier „tani jak barszcz” w Biedronce. Spiesz się, bo oferta trwa tylko jeden dzień
Masła nigdy dość? Z takiego założenia wyszła Biedronka i po raz kolejny rozdaje je swoim klientom za darmo. W niezwykle okazyjnej cenie można kupić też cukier. Trzeba się jednak śpieszyć, by zaoszczędzić. Sprawdź, kiedy iść na zakupy.
ProduktyŻywienie -
Co oznaczają daty na produktach spożywczych? Teraz już nie mam wątpliwości
Czym różni się „należy spożyć do” od „najlepiej spożyć przed”? Których produktów nie jeść po upływie wskazanego przez producenta terminu? Sprawdź koniecznie, a unikniesz marnowania żywności.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieEmilia Maciejewska-Latosińska
-
Ta herbatka to mój jesienny „must have”. Świetnie smakuje i wzmacnia odporność
Jesień to sezon wzmożonych infekcji. Warto w tym czasie zadbać o swoją odporność. Mój sposób na wzmocnienie organizmu to pyszna herbatka z kilku składników. Do jej stworzenia zainspirowała mnie dietetyczka.
PrzepisyŻywienieProdukty -
Do worka z ziemniakami wrzucam 4 listki. Ten babciny trik sprawia, że warzywa dłużej są dobre
Ziemniaki na ogół dość szybko kiełkują i pleśnieją. Na szczęście istnieje prosty sposób, by przedłużyć ich świeżość. Babciny patent już nie raz pozwolił mi sporo zaoszczędzić.
ProduktyŻywienieBezpieczeństwo żywnościPaulina Cywka
-
Robię tę owsiankę na chłodne poranki. Pokochacie to rozgrzewające i aromatyczne śniadanie
Macie ochotę na rozgrzewające i obłędnie smaczne śniadanie? Koniecznie spróbujcie owsianki z jabłkiem i gruszką, jednak przygotowanej nieco inaczej, niż zawsze.
PrzepisyŻywienie -
Te błędy podczas robienia jajecznicy wytknął mi znajomy szef kuchni. Popełnia je większość Polaków
Jajecznica to proste danie. Ale nawet ją łatwo „zepsuć”. Wszystko przez parę „niewinnych” błędów. Popełniamy je, choć nie zdajemy sobie z tego sprawy. W efekcie potrawa traci na smaku i wartościach odżywczych. Sprawdź, czego nie robić,...
ProduktyŻywienieSkładniki odżywcze -
Moje przetwory z pigwy nigdy nie są gorzkie. Mama pokazała mi prosty trik na idealny smak
Jeśli wasze przetwory z pigwy wychodzą gorzkie i niesmaczne, prawdopodobnie popełniacie częsty błąd. Sprawdźcie, o co dokładnie chodzi i zadbajcie, by już więcej nie pojawił się nieprzyjemny posmak.
ŻywienieProdukty -
Przez ten 1 błąd moje kopytka wyszły twarde i gumowate. Teściowa aż na mnie nakrzyczała
Żeby wasze kopytka były naprawdę pyszne i mięciutkie, musicie wystrzegać się jednego popularnego błędu. Wystarczy chwila nieuwagi, a zrujnujecie całe danie.
ŻywieniePrzepisy -
Mój patent na doskonale puszysty i lekki biszkopt. Kluczowe są te 2 momenty
Biszkopt przełożony kremem lub podany „solo” to jeden z najprostszych i najszybszych deserów. Podpowiadamy, co zrobić, by ciasto zawsze się udało.
ŻywieniePrzepisy -
Polacy jej nie znają, a wspaniale oczyszcza organizm z toksyn. Sprawdź, o jaki superfood chodzi
Coraz chętniej sięgamy po superfoods. Popularne są m.in. jagody goji, chia czy siemię lniane. Czas, by sięgnąć po coś nowego. Polecam rukiew wodną, która jest smaczna, zdrowa i niezwykle wszechstronna. Sprawdź, czym jest to warzywo.
Składniki odżywczeŻywienieEmilia Maciejewska-Latosińska