-
Dlaczego ciasto francuskie nie wyrasta? Wszystko przez ten śmieszny błąd, który popełniałam
Ciasto francuskie nie wyrasta, choć wszystko robicie według przepisu? Sprawdźcie, w czym tkwi błąd i cieszcie się puszystymi przekąskami i deserami.
ProduktyŻywienie -
Kopytka w tej wersji będą hitem jesieni. Tradycyjne polskie kluski nie mają z nimi szans
Jeśli znudziły ci się klasyczne kopytka i chcesz spróbować czegoś innego, wypróbuj przepis na te kluski w tej wersji. Jeden sezonowy składnik wystarczy, by zamienić proste danie w prawdziwą ucztę dla podniebienia.
PrzepisyŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Wielu Polaków tak przygotowuje kurczaka. Biotechnolog: Dla mnie to nie do przejścia
Kurczak to popularny produkt, który można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Ale od czego zacząć? Wielu Polaków pomija jeden ważny etap przygotowania tego mięsa. Czy słusznie? Odpowiedź biotechnologa może cię zaskoczyć.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie -
Typowe racuchy idą w odstawkę. Proste placki jurora „Masterchefa” biją na głowę klasyki
Chcesz zrobić racuchy niczym prawdziwy szef kuchni? Skorzystaj z przepisu jurora „Masterchefa”. Michel Moran dodaje do swoich placków 3 nieoczywiste składniki. W pół godziny wyczarowuje danie godne najlepszej restauracji. Sprawdź, jak on...
PrzepisyŻywienieProdukty -
Nigdy nie przygotowujcie tak parówek. Ten błąd wypomniał nawet Robert Makłowicz
Parówki są tanie, szybkie, a przede wszystkim łatwe w przygotowaniu. Wiele osób przyrządza je jednak w nieodpowiedni sposób. Na czym dokładnie polega błąd?
ProduktyŻywienie -
Dobre masło w Lidlu za pół darmo. Żal nie skorzystać z okazji, ale trzeba się spieszyć
Tanie masło ma w ofercie Lidl. Nie daj się wyprzedzić innym i sprawdź, jakie warunki trzeba spełnić, by skorzystać z tej superokazji i zaoszczędzić sporo pieniędzy.
ProduktyŻywienie -
Tradycyjne kopytka to już przeszłość? Anna Lewandowska robi te kluski bez grama ziemniaków
Kopytka bez ziemniaków? Brzmi jak fanaberia, ale w tym „szaleństwie” jest metoda. Udowadnia to Anna Lewandowska. Trenerka zamienia kartofle na inny, zdrowy składnik. Sprawdź, w czym tkwi sekret klusek żony Roberta Lewandowskiego.
PrzepisyŻywienieProdukty -
Mieszam 3 składniki i robię nietypowe lody. Są znacznie zdrowsze i tańsze niż te ze sklepu
Kolor tych lodów to nie zasługa brzoskwiń, mango, moreli czy innych pomarańczowych owoców. Ich sekretem jest mniej oczywisty produkt. Dzięki niemu deser zyskuje nie tylko piękną barwę, ale też wiele prozdrowotnych właściwości.
PrzepisyŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Nie uwierzysz, z czego powstają te placki. To zdrowa i prosta potrawa dla każdego
Placki na zakwasie to pyszna propozycja na zdrowe śniadanie, kolację, a nawet obiad. Zrobienie zajmuje chwilę, a opcji podania jest mnóstwo. Musisz spróbować. Przepis jest banalny.
PrzepisyŻywienieEmilia Maciejewska-Latosińska
-
Migrena nie daje ci żyć? Dietetyk mówi, co jeść, by uporać się z bólem głowy
Ataki migreny dla wielu osób są prawdziwym horrorem. Dietetyk wyjaśnia, jakie produkty włączyć do swojej diety, by złagodzić migrenowy ból głowy.
ŻywienieProdukty -
Znany ekspert podpowiada: 3 rzeczy, na które musisz zwrócić uwagę przy zakupie wędlin
Zastanawiasz się, jak kupić dobrą wędlinę? Te rady dietetyka pomogą ci dokonać mądrego wyboru. Znany ekspert zwraca uwagę na trzy bardzo ważne kwestie.
ŻywienieProduktyBezpieczeństwo żywności -
Mój najlepszy koktajl na jesień. Wzmacnia odporność, dodaje energii i obłędnie smakuje
Koktajle są proste w przygotowaniu, smaczne, a przede wszystkim bardzo zdrowe. Sprawdźcie, jak przygotować taki napój w wersji jesiennej.
PrzepisyŻywienie -
Jak szybko ugotować ryż? Ten genialny trik skraca czas gotowania o połowę
Jak przyspieszyć gotowanie ryżu? Jest na to bardzo prosty sposób. Wystarczy zrobić jedną rzecz, zanim produkt trafi do garnka. Ten trik zasługuje na medal.
ProduktyŻywienieBezpieczeństwo żywnościPaulina Cywka
-
Sprytna sztuczka, dzięki której wyciskam o wiele więcej soku z cytrusów. Wystarczy mała zmiana
Gdy wyciskamy sok z cytrusów, naturalne jest, że chcemy uzyskać go jak najwięcej. Tłumaczymy, co zrobić, by wycisnąć te owoce „do ostatniej kropelki”.
ProduktyŻywienie -
Cukier za mniej niż 2 złote w Biedronce. Możesz zrobić spory zapas, ale musisz się pospieszyć
Biedronka kusi swoich klientów obniżką cenową cukru. Tak tanio dawno nie było. Trzeba się jednak pospieszyć, bo oferta obowiązuje tylko przez 3 dni. Sprawdź, kiedy iść na zakupy, by zaoszczędzić.
ProduktyŻywienie -
Placuszki z 4 składników to moje ekspresowe śniadanie. Wychodzą puszyste jak chmurka
Obłędnie smaczne placuszki można przygotować w ciągu kilku chwil. Przepis jest tak prosty, że poradzi sobie z nim każdy. Jak przyrządzić takie placki?
PrzepisyŻywienie -
Po ten zamiennik ziemniaków powinni sięgać nie tylko seniorzy. To „pogromca” wysokiego cukru i zaparć
Ziemniaki są jednym z najczęściej używanych produktów w polskiej kuchni. Niewiele osób zna zamiennik tych warzyw – topinambur. A szkoda, bo bo powinni po niego sięgać zwłaszcza seniorzy i osoby z cukrzycą. Sprawdź, jak dokładnie działa...
ProduktyŻywienieSkładniki odżywcze -
Mleko sojowe znowu podpadło internetowym guru. Głos w sprawie zabrała dietetyczka
Czy mleko sojowe ma działanie prozapalne? Taką informację przekazała jedna z trenerek na Tik Toku. Dietetyczka Iwona Kibil odniosła się do jej materiału.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieEmilia Maciejewska-Latosińska
-
Wirusolog poleca idealną zupę na jesień. „Turecki rosół” stawia na nogi i dodaje energii
Jaka jest najlepsza zupa na jesień? Wirusolog Tomasz Dzieciątkowski poleca danie, które doskonale sprawdza się w sezonie wzmożonych infekcji. Syci, wzmacnia odporność i wspomaga regenerację organizmu. Zrobisz je z łatwością z kilku...
PrzepisyŻywienieProdukty -
Ten owoc rozprawi się ze złym cholesterolem. Dodawaj go do owsianek i sałatek
Aronia to niezwykle cenny owoc, choć przez Polaków niedoceniany. Jedzony regularnie, może stanowić naturalny sposób na obniżenie cholesterolu. Wprowadzenie go do jadłospisu jest banalne.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieEmilia Maciejewska-Latosińska
-
Gdy poznasz skład tego produktu, więcej go nie kupisz. Biotechnolog bije na alarm
Kostki rosołowe to łatwo dostępny i powszechnie wykorzystywany produkt. Wiele osób dodaje go do zup, sosów czy potraw na bazie mięsa. Ale czy wiesz, co razem z nimi trafia do twoich dań? Możesz się mocno zdziwić. Ja byłam w szoku.
Bezpieczeństwo żywnościPrzepisyŻywienie