-
4 pułapki słodzików. Już w nie wpadłeś?
Słodziki, co do zasady, to dobra alternatywa wobec cukru, który za wyjątkiem kalorii nie dostarcza niczego potrzebnego organizmowi. Słodzik słodzikowi jednak nierówny, a czasem czyhają w nich pułapki. Dowiedz się o nich, by w nie nie...
ProduktyOdchudzanieŻywienieBezpieczeństwo żywności -
To japońskie warzywo jest kluczowe dla wzmocnienia odporności
Spożywanie większej ilości pełnowartościowych pokarmów i roślin to świetny sposób na zwiększenie ilości składników odżywczych w diecie, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobom. Jedno warzywo jest szczególnie dobre we wzmacnianiu układu...
Składniki odżywczeProdukty -
Chcesz lepiej kontrolować poziom cukru we krwi? Postaw na ten minerał
Poziom cukru we krwi ma kluczowe znaczenie u osób, które mają cukrzycę typu 2, lub u których zdiagnozowano stan przedcukrzycowy. Każdy, kto szuka lepszej kontroli poziomu cukru we krwi, powinien rozważyć suplementację ważnego minerału,...
Produkty -
Ile awokado można zjeść w ciągu dnia?
Jeśli uwielbiasz awokado, prawdopodobnie wykorzystujesz je na wiele sposobów: rozkładasz na tostach, używasz do robienia musu i wrzucasz do smoothie, aby było wyjątkowo gęste i sycące. Pamiętaj jednak, że spożywanie awokado to tylko...
ProduktySkładniki odżywcze -
Brzoskwinie kontra nektarynki – co jest lepsze?
Chociaż duży świat owoców pestkowych obejmuje szeroki wybór (w tym śliwki, wiśnie i morele), istnieją dwie szczególnie podobne odmiany, które wszyscy znamy i kochamy: nektarynki i brzoskwinie. Ale co tak naprawdę je różni?
ProduktySkładniki odżywcze -
Naukowcy przeanalizowali diety osób, które jedzą późnym wieczorem. Co zauważyli?
W ostatnich dziesięcioleciach rośnie zainteresowanie tym, jak czas spożycia przez nas żywności może wpływać na metabolizm i inne procesy fizjologiczne. Wrażenia głodu przebiegają zgodnie z silnym rytmicznym wzorcem dnia i często są...
DietyProdukty -
Sezon na buraki w pełni! Dlaczego warto jeść je jak najczęściej?
Burak to doskonałe źródło witamin i minerałów. Pomagają one zachować młody wygląd, poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Burak szczególnie polecany jest kobietom ciężarnym i w wieku rozrodczym. Dlaczego warto pić sok z buraków w...
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Niedługo zaczniemy jeść robaki? „To obiecujące źródło pożywienia”
Ponieważ globalne zapotrzebowanie na żywność rośnie w zastraszającym tempie, badanie prowadzone przez naukowców z IUPUI przyniosło nowe dowody na to, że wcześniej przeoczony owad jest obiecującym alternatywnym źródłem białka. Mowa o...
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności -
Jak odróżnić wrażliwość na gluten od celiakii? Pomoże nowe badanie
Nowe badanie przeciwciał wytwarzanych przez osoby z nadwrażliwością na gluten może pomóc w lepszym wykrywaniu choroby i leczeniu.
ProduktyŻywienie -
Co potrafią witaminy z grupy B? Ich niedobór jest niebezpieczny
Suplementy z witaminami z grupy B cieszą się dużą popularnością. Sięgamy po nie bardzo często, ponieważ doskonale wiemy, jak poważne konsekwencje dla zdrowia może mieć niedobór witamin z grupy B. Sprawdź, czy powinieneś rozważyć...
Produkty -
Owoce morza pełne plastiku. Nowe badanie wykazało go w każdej próbce
Każdego roku do oceanów trafiają miliony ton plastiku. Część z nich jest dobrze widoczna górze śmieci na Pacyfiku, znanej również jako Wielka Pacyficzna Plama Śmieci. Jednak najbardziej rozpowszechniony rodzaj szczątków – mikrodrobiny...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Te rodzaje czerwonego wina będą najlepsze do potraw. Po jaką butelkę sięgnąć w sklepie?
Popijanie kieliszka gładkiego czerwonego wina to relaksujące doświadczenie. Czy nie byłoby wspaniale wiedzieć, jak wybrać najlepszą butelkę do posiłku? Poznaj różne rodzaje czerwonego wina i przygotuj się na jeszcze lepsze doznania...
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności -
Alkohol a trening. Obalamy mity
Po ciężkim treningu warto napić się piwa, bo pomoże zwalczyć zakwasy? To tylko jeden z mitów dotyczących łączenia uprawiania sportu oraz spożywania alkoholu. Jak w rzeczywistości napoje wyskokowe wpływają na efektywność treningu oraz...
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Papryka to witaminowa rekordzistka. Który kolor jest najlepszy?
Papryka jest dla zdrowia bezcenna. W Polsce to warzywo typowe dla wczesnej jesieni. Zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu. Odmładza, poprawia nastrój. Różni się właściwościami w zależności od koloru. Każda jest jednak zdrowa.
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Salmonella w dwóch partiach mięsa drobiowego. Uwaga konsumenci, GIS ostrzega
Główny Inspektorat Sanitarny wycofał dwie partie mięsa drobiowego ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella Enteritidis.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Od kiedy należy suplementować witaminę D? Czy to już?
Powszechnie wiadomo, że suplementacja witaminy D jest wskazana w okresie jesienno-zimowym, ale co dokładnie to oznacza? Czy można wskazać konkretną datę, gdy trzeba wybrać się do apteki? Czym grozi niedobór witaminy D?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Jak obniżyć poziom cholesterolu? Wystarczy kilka prostych zmian w menu
Kilka zmian w diecie i cholesterol będzie niższy. Mniej zaś cholesterolu we krwi to niższe ryzyko zawału czy udaru, lepsze samopoczucie oraz więcej pieniędzy – lekarz może odstawić lub zmniejszyć dawki leków.
DietyProduktySkładniki odżywcze -
6 produktów spożywczych, które mogą zwiększać objawy lęku
Szacuje się, że jeden na pięciu dorosłych cierpi na zaburzenia lękowe. Niestety tym, co może pogłębiać ten stan jest również nieodpowiednia dieta. Niebezpieczne są przede wszystkim produkty z dużą ilością cukru lub kofeiny, które...
Produkty -
Jak zachęcić dziecko do picia wody?
Niezbędna do życia. Niezastąpiona. Niestety, często o niej zapominamy. Specjaliści biją na alarm: pijemy za mało wody, za mało dajemy jej też naszym dzieciom.
Artykuł sponsorowany -
Czy wszystkie diety wegetariańskie są zdrowe? Mamy złe wieści
Wegetariańskie potrawy nie są równie zdrowe, wynika z badań przedstawionych na Kongresie ESC 2020.
DietyOdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Lubisz makaron? Naukowcy mają dla ciebie świetną wiadomość!
Dobra wiadomość dla jedzących makaron! Nowe badanie opublikowane w tym miesiącu w Frontiers in Nutrition, analizujące diety dorosłych i dzieci jedzących makaron, ujawniło ciekawe informacje. Badania wykazały, że spożycie makaronu zarówno...
ProduktySkładniki odżywczeDiety