-
Jakie są korzyści z picia yerba mate?
Yerba mate to kofeinowa herbata wytwarzana z liści Ilex paraguariensis, ostrokrzewu występującego w lasach tropikalnych Ameryki Południowej. Oprócz wyraźnego smaku yerba mate jest bogata w witaminy, aminokwasy i polifenole, związki...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Mleko – jaki rodzaj wybrać?
Mleko jest popularnym składnikiem codziennej diety wielu osób na całym świecie. Jaki rodzaj tego napoju wybrać, by cieszyć się najlepszymi dla naszych potrzeb właściwościami?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Cudowne właściwości imbiru, o których mogłeś nie wiedzieć
Po napar z imbiru sięgają przede wszystkim kobiety w ciąży, które zmagają się z porannymi mdłościami. Jednak nie tylko one mogą korzystać z jego prozdrowotnych właściwości. Sprawdź, co potrafi ta niezwykła roślina.
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Nie wszystko widać gołym okiem. Jak prawidłowo myć owoce i warzywa?
Przed zjedzeniem po prostu płuczesz jabłko pod bieżącą wodą i wycierasz w spodnie? A może – o zgrozo – w ogóle nie zaprzątasz sobie głowy myciem owoców i warzyw?
Produkty Wideo -
Awokado pozwoli wyleczyć cukrzycę typu 2?
Według badań na myszach cząsteczka tłuszczu występująca jedynie w awokado wykazuje oznaki wzmocnienia wrażliwości na insulinę.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Jaki jest związek między dietą, zegarem biologicznym, hormonami i metabolizmem?
Poprzez badania na myszach naukowcy po raz pierwszy ujawnili, w jaki sposób hormony stresu kontrolują poziom tłuszczu i cukru w ciągu 24 godzin. Ponadto wykazali, że wysokokaloryczna dieta może zmieniać wrażliwość czasową cykli...
ProduktyDietyŻywienie -
Naukowcy: Ten rodzaj żywności najbardziej szkodzi twojemu sercu
Ostatnie badanie przeprowadzone przez Centra Kontroli i Prewencji Chorób wykazało związek między spożywaniem żywności wysoce przetworzonej a pogorszeniem zdrowia serca. Ten rodzaj żywności na ogół nie zawiera błonnika i składników...
ProduktyŻywienie -
5 produktów spożywczych, które pomogą w walce z przeziębieniem
W sezonie jesienno-zimowym chorujemy zdecydowanie częściej. Nawet zwykłe przeziębienie potrafi niekiedy zwalić z nóg i wyłączyć nas z życia na kilka dni. Jak zwalczyć nieprzyjemne objawy i szybko dojść do siebie?
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Jak przekonać się do kaszy jaglanej? Te przepisy oczarują każdego
Kasza jaglana cieszy się coraz większą popularnością wśród osób interesujących się zdrowym odżywianiem. Warto włączyć ją do codziennej diety, ale trzeba wiedzieć, jak ją przygotować, żeby faktycznie nam zasmakowała.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Suplementy witaminy D i omega-3 nie zmniejszają ryzyka stanu zapalnego
Wyniki najnowszego badania wykazały, że żaden suplement przyjmowany w ciągu roku nie był związany ze zmniejszeniem biomarkerów stanu zapalnego.
ProduktyŻywienie -
6 zdrowotnych korzyści, jakie wynikają z bycia weganinem
Dieta wegańska staje się coraz popularniejsza i nie tylko ze względów moralnych. Szereg badań potwierdza, że diety oparte na produktach roślinnych mają rewelacyjny wpływ na zdrowie.
DietyProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Dlaczego większość z nas je za mało owoców i warzyw? Psycholog wyjaśnia
Jak powszechnie wiadomo, spożywanie owoców i warzyw może w znaczący sposób wpłynąć na poprawę naszego zdrowia. Zwiększenie świadomości dotyczącej prawidłowego odżywania, a także upowszechnianie wiedzy na temat prozdrowotnych właściwości...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Dieta po cesarskim cięciu. Czy można jeść wszystko?
Cesarskie cięcie jest zabiegiem chirurgicznym, więc wymaga specjalnego postępowania także w kwestii stosowanej diety. Odpowiednie odżywianie kobiety po operacji wpływa przede wszystkim na zmniejszenie ryzyka wystąpienia powikłań...
DietyOdchudzanieProdukty -
Jak upiec bakłażana, by nie był gorzki? Ta sztuczka odmieni twoje gotowanie
Bakłażan jest popularnym produktem w diecie śródziemnomorskiej. Chociaż w Polsce możemy kupić go właściwie w każdym sklepie, nie potrafimy w pełni wykorzystać jego prozdrowotnych właściwości.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Czy owoce są wrogiem odchudzania? Niektóre niestety tak
Owoce są dokonałym źródłem witamini błonnika. Ich barwa związana jest z zawartością konkretnych związków odżywczych – polifenoli. Logicznym wydaje się więc, że ich spożywanie ma pozytywny wpływ na zdrowie. Ale czy utrudnia odchudzanie?
OdchudzanieDietyProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Nowe doniesienia na temat witaminy D. Ograniczy przerzuty czerniaka?
Naukowcy z University of Leeds odkryli, że witamina D wpływa na zachowanie szlaku sygnałowego w komórkach czerniaka, co spowolniło ich wzrost i powstrzymało ich rozprzestrzenianie się do płuc u myszy.
Produkty -
Jesz zbyt dużo? Wypróbuj te naturalne produkty tłumiące apetyt
Aby skutecznie schudnąć, zazwyczaj musisz zmniejszyć dzienne spożycie kalorii. Jak to zrobić, kiedy ciągle burczy ci w brzuchu?
OdchudzanieProduktyŻywienie -
Czego możesz doświadczyć, jeśli zamienisz kawę na herbatę? Będziesz zaskoczony
Od lat trwają walki miłośników kawy i herbaty. Która jest lepsza? Która zapewni lepsze korzyści zdrowotne? Oba napoje dają nam ich wiele. Jednak co się stanie, gdy zdeklarowany zwolennik kawy zrezygnuje z niej na rzecz herbaty?
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Twoje dziecko jest jedynakiem? Istnieje większe ryzyko, że będzie otyłe
Nowe badania dowodzą, że większa liczba potomstwa zmusza rodziców do większej organizacji, lepszego planowania posiłków rodzinnych i mniejszego, ogólnego ich spożycia. Czy jedynacy mają większe ryzyko otyłości?
DietyOdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Leczenie przez żywienie – jest szansa na poprawę stanu odżywienia i wyników leczenia pacjentów polskich szpitali
Problem niedożywienia w szpitalach dotyczy wielu pacjentów. Niedożywienie szpitalne to zaburzenie, które rozwija się w trakcie pobytu w szpitalu. Według danych Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu...
DietyProduktySkładniki odżywcze -
Nie trać czasu w kuchni. Doskonałe przepisy na jesienne dania jednogarnkowe
Teoretycznie jesienią i zimą więcej czasu spędzamy w domach, co może sprzyjać wielogodzinnemu gotowaniu obiadu złożonego z kilku dań. Pytanie, czy naprawdę mamy na to ochotę? I drugie – kto to wszystko pozmywa?!
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo