-
Banalnie proste śniadanie, które możecie podszykować wieczorem. Przepis na japońską ryżankę
Ryżanka to świetna alternatywa dla tradycyjnej owsianki, choć przez wiele osób niedoceniana. A szkoda. Robi się ją szybko i prosto. W dodatku jest bardzo pożywna i ma wiele cennych właściwości. Poznajcie przepis na japońską ryżankę.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Mój schab zawsze wychodzi obłędnie soczysty. Prosty i szybki trik na to, żeby rozpływał się w ustach
Pieczenie schabu nie jest wcale takie proste, jak mogłoby się wydawać. Ten rodzaj mięsa trudno „wysuszyć”, a więc trzeba bardzo uważać. Podpowiadamy, co zrobić, żeby schab wyszedł obłędnie soczysty i miękki.
Produkty -
Dodaję płatki owsiane do mazurka wielkanocnego. Chrupią aż miło, a ciasto błyskawicznie znika ze stołu
Dodanie płatków owsianych do mazurka brzmi nieco dziwnie? Okazuje się, że to doskonały patent na urozmaicenie tego wypieku. Będzie pysznie, ale też zdrowo. W ten sposób powstanie chrupiące ciasto z pyszną masą, które z powodzeniem...
Produkty -
Jajecznica w formie roladek wygląda i smakuje obłędnie. Moja rodzina kocha to danie, a robi się je ekspresowo
Jajecznica często gości na moim rodzinnym stole. Tym razem postanowiłam, że zrobię ją w nietypowej wersji. Zaserwowałam bliskim roladki z jajecznicą. Sprawdź, jak zrobić to szybkie i efektowne śniadanie.
ŻywieniePaulina Cywka
-
Odkąd zaczęłam sama robić sos chrzanowy, nie jadłam lepszego. To u mnie obowiązkowy element Wielkanocy
Kupujecie gotowy sos chrzanowy? Jeśli raz sami spróbujecie zrobić go w domu, to gwarantujemy, że więcej nie wrzucicie „gotowca” do koszyka podczas zakupów. Jego przygotowanie jest proste i trwa tylko kilka minut.
Produkty -
Portugalskie babeczki budyniowe skradną serce niejednego łasucha. Poznaj przepis na pastéis de nata
Pastéis de nata cieszą się dużą popularnością nie tylko w Portugalii. Podbiły serca wielu łasuchów na całym świecie. Zresztą nie bez powodu. Są pyszne, a w dodatku proste i szybkie w przygotowaniu. Zobacz, jak je zrobić.
ŻywieniePaulina Cywka
-
To śniadanie poleciła mi dr n. med. Anna Lewitt. Zobaczcie, jakim posiłkiem rozpoczynam dzień
Idealne śniadanie powinno być pożywne, smaczne i proste w przygotowaniu. Wszystkie te „warunki” spełnia owsianka á la Anna Lewitt. Podpowiadamy, jak ją przyrządzić.
ŻywienieDiety -
Miksuję kilka składników i robię koktajl z polecenia dietetyczki. Zyskuje na tym nie tylko moja sylwetka
Ten wiosenny koktajl to prawdziwa „bomba witaminowa” i zastrzyk energii. Świetnie smakuje, „podkręca” metabolizm, a w dodatku podnosi poziom ważnego składnika we krwi. Poznajcie jego właściwości.
OdchudzanieŻywienie -
Co zrobić, żeby biała kiełbasa nie pękała podczas gotowania? Mój tata ma na to sprawdzony patent
Białą kiełbasę zazwyczaj podajemy tylko na Wielkanoc, dlatego nie do końca wiemy, jak się z nią obchodzić. Tłumaczymy więc, co zrobić, żeby nie popękała w trakcie gotowania i pięknie prezentowała się na talerzu.
Produkty -
Babka piaskowa na Wielkanoc będzie puszysta i wilgotna pod 1 warunkiem. Moja mama lekko ją „upija”
Babka piaskowa to idealne ciasto na Wielkanoc. Jeśli skorzystacie z naszego patentu na to, by była cudownie wilgotna – przekonacie się, że to właśnie ten wypiek stanie się hitem na świątecznym stole.
Produkty -
Dzięki tej owsiance skończyłam z podjadaniem. Wszystko to zasługa jednego składnika
Owsianka to dla wielu osób obowiązkowa pozycja w diecie redukcyjnej. Zresztą nie bez powodu. Danie jest pyszne, proste i pożywne. Zapewnia uczucie sytości na długo. Jeśli chcesz wzmocnić ten efekt i na dobre skończyć z podjadaniem w...
OdchudzanieŻywienieProdukty -
Rok temu moja babcia zaskoczyła wszystkich. Podała tę zupę zamiast żurku na Wielkanoc, była obłędna
Zamiast tradycyjnego barszczu białego lub żurku przygotujcie na Wielkanoc zupę chrzanową. Jest to danie, które zachwyci całą rodzinę. Będzie to też ciekawą odmianą na wielkanocnym stole. Tłumaczymy, jak przygotować tę potrawę.
Produkty -
Przepis na kotlety ziemniaczane. Dodaj ten składnik, a zyskają wyjątkowy smak i kremową konsystencję
Kotlety ziemniaczane to proste, ale bardzo smaczne danie, które tradycyjnie podawane jest z różnymi sosami np. sosem pieczarkowym. Zobacz, jak szybko zrobić smaczne kotlety z ziemniaków. Sekret tkwi w jednym składniku.
ŻywienieProduktyAlicja Kowalczyk
-
Żurek z domowym zakwasem nie ma sobie równych. Ja korzystam z patentu na „błyskawiczną fermentację”
Jeśli przygotujecie samodzielnie zakwas na żurek – zupa zyska wspaniały i wyrazisty smak. Czekanie, aż proces fermentacji dobiegnie końca, wcale nie musi też trwać niezwykle długo. Podpowiadamy, jak go przyspieszyć.
Produkty -
To mój sekret obłędnie smacznej bezy. Wystarczy dodać „extra” jeden tani składnik
Jak zrobić bezę, która stanie się hitem, podczas każdej domowej uroczystości? Mamy na to banalnie prosty sposób – musicie dodać tylko jeden składnik, którego nie ma większości przepisów. Ten prosty trik to gwarancja pysznego deseru.
Produkty -
Wielkanocne ciasteczka. Będą pięknie wyglądać w świątecznym koszyczku i jeszcze lepiej smakować
Wiecie już, co włożycie do swojego świątecznego koszyczka? Jeśli chcecie nieco urozmaicić jego zawartość, zróbcie wielkanocne ciasteczka. Świetnie wyglądają i wspaniale smakują. Ucieszą podniebienie zarówno małych, jak i dużych.
ProduktyŻywienie -
Zawsze robię lukier z jednego z tych przepisów. Ozdabiam nim domowe wypieki – ciastka, babki, pierniczki i inne
Lukier tradycyjnie stosowany jest do ozdabiania ciast, ciasteczek, pierników, pączków oraz drożdżówek. W domu możesz szybko zrobić dwa rodzaje lukru. Pamiętaj, by rodzaj lukru dobrać m.in. do jego zastosowania. Kolorowy lukier powstaje...
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
W tym roku nie nadzieję jajek pieczarkami. Mama pokazała mi lepszy farsz
Jajka faszerowane pieczarkami są obowiązkowym punktem wielkanocnego menu w moim domu. W tym roku jednak złamię tę niepisaną tradycję i przygotuję je w zupełnie innej odsłonie. Wszystko za sprawą mamy, która pokazała mi przepis na...
ŻywienieProdukty -
Nie kupuję już syropu klonowego. Znalazłam jego lepszy polski odpowiednik. Robię go sama w domu
Kanadyjczycy mają syrop klonowy, a Polacy – syrop z buraka. Ja odkryłam go niedawno, ale na Pomorzu (skąd zresztą pochodzi) jest bardzo dobrze znany. Został wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa kujawsko-pomorskiego....
ŻywienieProdukty -
Znalazłam patent na obłędnie puszysty biszkopt. Dolewam do ciasta łyżkę tego płynu i wychodzi idealne
Choć upieczenie biszkoptu wydaje się dość proste, to dla niektórych okazuje się bardzo kłopotliwe. Co zrobić, gdy ciasto opada zaraz po upieczeniu lub nie wyrasta wcale? Wystarczy, że skorzystacie z prostego triku, a wypiek zachwyci całą...
Produkty -
Ten dodatek wzniesie wielkanocną ćwikłę z chrzanem na wyższy poziom. Zanotujcie przepis
Ćwikła z chrzanem to obowiązkowy punkt wielkanocnego menu. Każda gospodyni domowa ma na nią swój sprawdzony patent. Dobrze jest jednak czasem zboczyć z utartych kulinarnych szlaków i poeksperymentować. Dodajcie do potrawy jeden nietypowy...
ŻywienieProdukty