-
Drożdżowe kapuśniaczki. Sprawdzony przepis na wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami
Drożdżowe kapuśniaczki to doskonały dodatek do wigilijnego barszczu. Najlepsze są na gorąco, ale można je też zajadać na zimno.
Produkty -
Jak zrobić rozgrzewającą herbatę? Przepisy z pomarańczą, malinami i inne
Herbata zimowa może być niezwykle smacznym i zdrowym napojem, który nas rozgrzeje i dostarczy nieco składników odżywczych. Jak zrobić zimową herbatę?
ProduktyŻywienie -
Bezalkoholowy grzaniec na święta. Trzy przepisy dla całej rodziny
Nie wyobrażasz sobie świąt bez tradycyjnego grzańca, ale chciałbyś, żeby mogła go skosztować cała rodzina? Postaw na grzańce bezalkoholowe. Można je zrobić na bazie soków.
Produkty -
Piernik z dodatkiem... pomidorów. To hit na świąteczny stół
Jedno trzeba wyjaśnić od razu – w tym cieście nie czuć smaku pomidorów. Ale to one dają piernikowi wyjątkową wilgotność i pozwalają pięknie wyrosnąć. Co istotne – to przepis wegański. Do ciasta nie trzeba dodawać mleka, jajek czy masła.
Produkty -
Kulki orzechowe mogą być hitem na świątecznym stole. Jak je zrobić?
Kulki orzechowe to proste do wykonania i przepyszne ciasteczka, które można śmiało przygotować na Boże Narodzenie. Wypróbuj nasz przepis na kulki orzechowe.
Produkty -
Tajemnica świątecznego bigosu. Ugotuj go w takim garnku
Czy wiesz, w jakich garnkach gotowały bigos nasze babcie? Wiele z nich miało specjalne garnki, których używały wyłącznie do ugotowania tej potrawy. Taki bigos był niezwykle aromatyczny i zachwycał smakiem. Sprawdź, czy masz w domu...
Produkty -
Jak pozbyć się zapachu smażonej ryby? Wykorzystaj trik z jabłkiem i pastą do zębów
Lubisz smażoną rybę, ale przeszkadza ci zapach, który utrzymuje się jeszcze długo po przygotowaniu posiłku? Sprawdź, jak można go zniwelować.
Produkty -
Jagielnik – wegański sernik. Pyszny i prosty przepis
Jagielnik to od kilku sezonów król stołów. Pyszny i zdrowy zamiennik sernika z kaszy jaglanej przygotowuje się bardzo szybko. Sprawdź, jak zrobić jagielnik!
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeDiety -
Przepis na lukier królewski. Jest najlepszy do precyzyjnych dekoracji
Zamiast kupować gotowe lukry o nie do końca zdrowym składzie, zrób swój własny. Przepis na lukier królewski jest prosty, choć wymaga odrobinę cierpliwości. Jest idealny do dekorowania pierniczków i ciastek.
Produkty -
Jak zrobić domek z piernika? Cztery pomysły na piernikowe dekoracje
Z pierniczków można wyczarować prawdziwe cuda. Podpowiadamy, jak zrobić domek z piernika, choinkę, świecznik oraz landrynkowe okienka w pierniczkach.
Produkty -
Sprawdzony przepis na miękkie pierniczki. Sekretem jest jeden składnik
Są miękkie i delikatnie kruche jednocześnie. Przepisów na bożonarodzeniowe pierniczki jest wiele, ale śmiemy twierdzić, że to jeden z tych najlepszych. Gotowe pierniczki przypominają sklepowe „Katarzynki”.
Produkty -
Przepis na domowy zakwas z buraków. Jest idealny na wigilijny barszcz
Zrobienie domowego zakwasu wbrew pozorom jest bardzo łatwe. Taki zakwas jest idealną bazą do zrobienia tradycyjnego, wigilijnego barszczu. Wypróbuj sprawdzony przepis.
ProduktySkładniki odżywcze -
Pieczone grejpfruty z cynamonem. Przepis na zdrowy i zaskakujący deser
Grejpfrut na ciepło? Dlaczego nie! Owoce w tej zaskakującej wersji nadają się zarówno na deser, ale mogą też być dodatkiem do innych dań.
Produkty -
5 świątecznych przypraw, bez których nie ma Bożego Narodzenia
Czym pachną święta? Między innymi goździkami, gałką muszkatołową i cynamonem. Podpowiadamy, jak stosować te przyprawy.
ProduktySkładniki odżywcze -
Masz ochotę na placki ziemniaczane, a nie chce ci się trzeć kartofli? Wypróbuj ten przepis
Masz ochotę na placki ziemniaczane, ale nie masz czasu ucierać kartofli? A może nie lubisz zapachu smażonych potraw lub czujesz się po nich ciężko? Wypróbuj sprawdzony sposób na placki z pieca. Zachwycają smakiem.
Produkty -
Nie możesz znieść zapachu smażonego karpia? Jest na to sposób
Nie wyobrażasz sobie Wigilii bez smażonego karpia? Co zrobić, jeśli drażni cię intensywny, błotnisty zapach przy smażeniu ryby? Jest na to prosty patent.
Produkty -
Makowiec „na szybko”. Wystarczą dwa składniki
Jeśli nie masz czasu, żeby zrobić tradycyjny makowiec na bazie drożdżowego ciasta, wypróbuj ten przepis. Wystarczą dwa składniki: arkusz francuskiego ciasta i gotowa masa makowa. Efekt jest zaskakujący.
Produkty -
Rozpadające się pierogi? Wiemy, jak temu zaradzić
Zanim przystąpisz do przygotowania pierogów na Wigilię, dowiedz się, co zrobić, żeby się nie rozpadły. Podpowiadamy, jak zapobiec czarnemu scenariuszowi.
Produkty -
Smoothie z awokado – 3 pomysły na zdrowy koktajl z awokado
Smoothie z awokado to pomysł na pyszny, zielony koktajl bogaty w składniki mineralne i wartości odżywcze. Dlaczego warto włączyć awokado do swojej diety?
Składniki odżywczeProduktyAlicja Kowalczyk -
Martin Gimenez Castro: „My, w Argentynie, zjadamy całą krowę. Nic się nie marnuje”
Mało kto kojarzy Argentynę z makaronami i pizzą, a to w Buenos Aires dostaniesz najlepszą pizzę - przekonuje najbardziej znany Argentyńczyk w Polsce, szef kuchni Martin Gimenez Castro. Zdradza też, komu kibicuje podczas Mundialu i co...
ProduktyKatarzyna Świerczyńska -
Japońska tempura – co to jest i jak ją przygotować?
Tempura to japońska panierka, którą tworzy gęste ciasto. Jak zrobić idealną tempurę i do przygotowania jakich dań ją wykorzystać?
Składniki odżywczeAlicja Kowalczyk