-
5 świątecznych przypraw, bez których nie ma Bożego Narodzenia
Czym pachną święta? Między innymi goździkami, gałką muszkatołową i cynamonem. Podpowiadamy, jak stosować te przyprawy.
ProduktySkładniki odżywcze -
Masz ochotę na placki ziemniaczane, a nie chce ci się trzeć kartofli? Wypróbuj ten przepis
Masz ochotę na placki ziemniaczane, ale nie masz czasu ucierać kartofli? A może nie lubisz zapachu smażonych potraw lub czujesz się po nich ciężko? Wypróbuj sprawdzony sposób na placki z pieca. Zachwycają smakiem.
Produkty -
Nie możesz znieść zapachu smażonego karpia? Jest na to sposób
Nie wyobrażasz sobie Wigilii bez smażonego karpia? Co zrobić, jeśli drażni cię intensywny, błotnisty zapach przy smażeniu ryby? Jest na to prosty patent.
Produkty -
Makowiec „na szybko”. Wystarczą dwa składniki
Jeśli nie masz czasu, żeby zrobić tradycyjny makowiec na bazie drożdżowego ciasta, wypróbuj ten przepis. Wystarczą dwa składniki: arkusz francuskiego ciasta i gotowa masa makowa. Efekt jest zaskakujący.
Produkty -
Rozpadające się pierogi? Wiemy, jak temu zaradzić
Zanim przystąpisz do przygotowania pierogów na Wigilię, dowiedz się, co zrobić, żeby się nie rozpadły. Podpowiadamy, jak zapobiec czarnemu scenariuszowi.
Produkty -
Smoothie z awokado – 3 pomysły na zdrowy koktajl z awokado
Smoothie z awokado to pomysł na pyszny, zielony koktajl bogaty w składniki mineralne i wartości odżywcze. Dlaczego warto włączyć awokado do swojej diety?
Składniki odżywczeProduktyAlicja Kowalczyk
-
Martin Gimenez Castro: „My, w Argentynie, zjadamy całą krowę. Nic się nie marnuje”
Mało kto kojarzy Argentynę z makaronami i pizzą, a to w Buenos Aires dostaniesz najlepszą pizzę - przekonuje najbardziej znany Argentyńczyk w Polsce, szef kuchni Martin Gimenez Castro. Zdradza też, komu kibicuje podczas Mundialu i co...
ProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Japońska tempura – co to jest i jak ją przygotować?
Tempura to japońska panierka, którą tworzy gęste ciasto. Jak zrobić idealną tempurę i do przygotowania jakich dań ją wykorzystać?
Składniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Zrób wigilijne uszka i pierogi miesiąc wcześniej. Jak prawidłowo zamrozić uszka?
Uszka do barszczu to jedno z najbardziej pracochłonnych wigilijnych dań. Jeśli chcesz zaoszczędzić czas przed świętami, zrób je już teraz. Podpowiadamy, jak zamrozić uszka.
Produkty -
10 pomysłów na jadalne prezenty pod choinkę. Sprawdź przepisy na smakołyki domowej roboty
Co dać bliskim w prezencie pod choinkę? Jedzenie! Oczywiście przygotowane przez siebie. Mogą to być ciasteczka, pierniczki, przyprawa, mieszanka herbat, nalewka czy domowa granola. Sprawdź, co jeszcze.
Produkty -
Domowe wafelki z pierniczkowym nadzieniem. Proste i pyszne!
Pomysłów na zrobienie domowych wafli jest wiele. My proponujemy przełożyć je pachnącą pierniczkami masą z dodatkiem czekolady i orzechów.
Produkty -
Co zrobić, żeby czerwony barszcz zachwycał smakiem? Wypróbuj ten prosty sposób
Czerwony barszcz to ulubiona zupa Polaków. Co zrobić, żeby był bardziej aromatyczny i zachwycał smakiem? Wypróbuj sprawdzony przepis na barszcz na zakwasie. Przyda się też na święta.
Produkty -
Rozwarstwiona, rzadka zupa pomidorowa? Podpowiadamy jak naprawić ten błąd
Chociaż bezsprzecznie zupa pomidorowa najlepiej smakuje, gdy przyrządzimy ją ze świeżych pomidorów, to wiele osób gotuje ją na bazie pomidorowego koncentratu. Jeśli chcesz, żeby smakowała dobrze, nie była rzadka i nie rozwarstwiała się,...
Produkty -
Po co przesiewać mąkę do wypieków? I jak prawidłowo przesiać mąkę?
Zastanawiasz się, po co w wielu przepisach jest adnotacja, aby przesiać mąkę przeznaczoną do wypieku? Przy niektórych wypiekach to klucz do sukcesu!
Produkty -
Jak zrobić domowe drożdżówki z serem? Ten przepis zawsze wychodzi
Kupne drożdżówki w żaden sposób nie mogą równać się tym domowym! Są idealnie miękkie i dobre nawet następnego dnia. Zobacz, jak zrobić domowe drożdżówki z serem.
Produkty -
To najzdrowsza wersja jajecznicy. Jak zrobić jajecznicę na parze?
Nie ma zdrowszej i bardziej lekkostrawnej wersji tego popularnego dania, niż jajecznica zrobiona na parze. Można ją podawać nawet małym dzieciom.
ProduktyDiety -
10 pomysłów na dania z buraka. Buraczane sałatki, smoothie, zupa, hummus i domowy zakwas
Burak to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw. Zrobisz z niego zupę, drugie danie, zdrowe smoothie czy efektowną sałatkę.
Produkty -
Carpaccio z buraka. Wypróbuj przepis na jedno z najzdrowszych dań
Buraki to niezwykle zdrowe warzywo. Piękny kolor nadają im zawarte w nich betaliny, które zmniejszają stan zapalny w organizmie i chronią przed rakiem. W kuchni warto sięgać po nie jak najczęściej. Proponujemy przyrządzenie Carpaccio z...
Produkty -
Jak zrobić kruche ciasto na słodko? Idealne ciasto na tartę, spód sernika i kruche ciasteczka
Kruche ciasto to jedno z najprostszych ciast i z jego zrobieniem powinni poradzić sobie także początkujący kucharze czy dzieci zaczynające przygodę z domowymi wypiekami. Aby kruche ciasto było idealne, trzeba przestrzegać kilku prostych...
ProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Dlaczego ciasto drożdżowe wyszło za twarde? O tym pamiętaj, kiedy robisz ciasto na drożdżach
Ciasta drożdżowe wymagają cierpliwości i dobrych składników. Jeśli lubisz drożdżówki, chałki drożdżowe czy pieczesz chleb na drożdżach, sprawdź, jakich błędów unikać.
Produkty -
Kotlety mielone bez jajek? To możliwe! Wypróbuj przepis
Czy kotlety mielone bez jajek mogą się udać? Okazuje się, że tak. Są bardzo smaczne. Kulinarni eksperci podpowiadają, czym je zastąpić.
Produkty