-
To hit jesieni! Przepis na dyniowe gnocchi z masłem tymiankowym
Gnocchi w Polsce nazywa się często włoskimi kopytkami. Nie bez powodu – ich bazą są gotowane ziemniaki. My proponujemy dyniowe gnocchi podane z aromatycznym masłem tymiankowym.
Produkty -
Domowy makaron do rosołu. Najprostszy przepis
Czy ktoś jeszcze pamięta czasy, kiedy gotowych makaronów nie można było kupić w sklepie? Dziś zdradzamy babciny przepis na domowy makaron.
Produkty -
Odgrzewane kotlety mielone mogą być smaczniejsze niż świeże. Zastosuj ten trik
Lubisz kotlety mielone? Podpowiadamy jak je odgrzać, żeby smakowały lepiej niż świeże. Sekret odgrzewania mięsa opiera się na tym triku. Poznaj go.
Składniki odżywcze -
Przysmak sprzed warszawskich cmentarzy. Zrób pańską skórkę w domu
W centralnej części Polski początek listopada ma smak pańskiej skórki. Ten przysmak sprzedawany przed cmentarzami możesz zrobić w domu.
Produkty -
Kuchnia zero waste. Nie wiesz, co zrobić z wytłoczyn po soku z marchwi? Ugotuj jesienną zupę!
Jeśli kochasz wyciskane z warzyw soki, z pewnością znasz ten problem. Co zrobić z pozostałych po tłoczeniu soku marchewkowych wiórków? My podpowiadamy: zupę!
Produkty -
Na weekend upiecz tartę ze śliwkami. Jest pyszna
Tarta ze śliwkami to zdrowy przepis na deser. Warto go przygotować gdy mamy pod dostatkiem tych niezwykle wartościowych i smacznych owoców. Przyrządzisz go z łatwością. Gwarantujemy, że ciasto się uda.
Produkty -
Jesienią warto jeść rozgrzewające potrawy. Wypróbuj ten przepis na zupę
Jesienią warto sięgnąć po dania, które pomogą uniknąć wyziębienia. Świetnie sprawdzają się zupy, które nie tylko są sycące, ale również pomagają się rozgrzać. Jedną z nich jest właśnie krem z dyni i cukinii z chipsami z salami...
Produkty -
Opieńki w sosie pomidorowym. Przepis na pyszne danie na zimę
Nie wiesz, co zrobić z opieńkami? Zapasteryzuj je w sosie pomidorowym! To wyjątkowy przepis na zachowanie tych grzybów na zimę.
Produkty -
Jak wykorzystać obierki z jabłek? Ze skórek zrobisz susz, kompot, ocet i nie tylko
Po zrobieniu szarlotki zostały ci obierki z jabłek? Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj! Skórki z jabłek są nieocenionym źródłem witamin i błonnika. I można z nich wyczarować prawdziwe kulinarne skarby. Zdrowe, zaskakująco dobre i w...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Zachowaj dynię na zimę. Jak zrobić puree z dyni w słoikach?
Mus dyniowy czy inaczej – puree z dyni – jest podstawą wielu dań. Dlatego warto mieć słoiki z tak przygotowaną dynią zawsze pod ręką. Wypróbuj prosty przepis na dyniowe puree.
Produkty -
Opieńki – jak je rozpoznać? Do czego wykorzystać te grzyby?
Opieńki to późne grzyby, które w polskich lasach można znaleźć w październik. Rosną w gromadach, najczęściej na pniach ściętych drzew. Zdaniem wielu grzybiarzy są jednymi z najsmaczniejszych. Podpowiadamy, gdzie ich szukać i co z nimi...
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Miękkie i pachnące ciasteczka z dyni. Idealne na jesienne dni
To jeden z najlepszych przepisów na dyniowe ciastka. Są idealnie mięciutkie, pachną cynamonem lub przyprawą piernikową. Zrobisz je w pół godziny.
Produkty -
Co zrobić z dyni? 6 wyjątkowych przepisów, w tym jeden tylko dla dorosłych
Masz dynię i nie wiesz, co z nią zrobić? Zajrzyj do naszej dyniowej galerii. To 6 pomysłów na to, jak wykorzystać dynię w kuchni. To m.in. przepis na zupę dyniową z nietypowym dodatkiem oraz na... nalewkę z dyni.
Produkty -
Prosta sałatka z dyni i szpinaku. Zrobisz ją w pół godziny
Sałatka z dyni to zdrowy pomysł na kolację, dodatek do obiadu albo drugie śniadanie. Z powodzeniem możesz poczęstować nią gości, bo pięknie prezentuje się na stole.
Składniki odżywcze -
Dania z gruszką w roli głównej, czyli jesień na talerzu
Wśród jesiennych owoców wymienić należy gruszki – zielone, soczyste i pełne witamin powinny być elementem naszej diety w pierwszych, chłodnych miesiącach. Jakie dania można przygotować z gruszek?
Żywienie Wideo -
Wypróbuj przepis na aksamitną zupę z dyni. Tajemnica tkwi w tym składniku
Dynia króluje jesienią na stołach. Zupę z dyni można przyrządzić na wiele sposobów. Wiele zależy od rodzaju dyni oraz dodatków. My proponujemy przepis z wykorzystaniem dyni hokkaido z dodatkiem marchewki i kaszy manny. Jest niezwykle...
Składniki odżywcze -
Przepis na rozgrzewającą zupę z dyni. Ten dodatek cię zaskoczy
Zupę z dyni można przygotować na wiele sposobów. Jest jeden składnik, który doda jej aksamitności i pogłębi smak. I jest bardzo zdrowy!
Składniki odżywczeProdukty -
Zielarka o modzie na muchomora czerwonego: Tworzy się jakiś hermetyczny kult
– Tworzy się jakiś hermetyczny kult – mówi ekspertka zielarstwa Edyta Bodnar o zwolennikach jedzenia muchomorów czerwonych. W ostatnim czasie głośno było o wpisie influencerki, która pochwaliła się, że zamierza spróbować tego grzyba....
Bezpieczeństwo żywnościKatarzyna Świerczyńska
-
Trzy pomysły na zdrowe koktajle ze śliwek. Idealne na śniadanie
Na straganach i w warzywniakach wciąż królują śliwki, choć to ostatni moment na wykorzystanie dojrzałych i słodkich węgierek. Można z nich zrobić zdrowe koktajle.
Produkty -
Co dodać do jesiennej owsianki? Wypróbuj najlepsze sezonowe produkty
Owsianka to jeden z najbardziej uniwersalnych i zdrowych pomysłów na śniadanie. To danie nie musi być nudne! Sprawdź, co dodać do owsianki jesienią.
Diety -
Co zrobić, żeby suszone grzyby nie straciły swojego zapachu? Wypróbuj ten sposób
Suszone grzyby są składnikiem wielu tradycyjnych polskich dań. Wielu z nas zapach suszonych grzybów kolarzy z wigilijną kolacją. Co zrobić, żeby grzyby na długo zachowały swój wspaniały aromat. Wypróbuj sprawdzony przepis!
Żywienie