-
Odkryłam skuteczny i tani sposób na wzdęcia. Ten napój poleca znany dietetyk
Świąteczny czas sprzyja występowaniu wzdęć i innych dolegliwości gastrycznych. Na szczęście znalazłam sposób na to, jak się z nimi uporać. Pomaga mi w tym prosty napar polecany przez dietetyka. Robię go szybko z taniego składnika.
ProduktyŻywienie -
Jak jeść w czasie świąt, żeby nie przytyć? Ja korzystam z tych prostych, ale niezawodnych sposobów
Święta Bożego Narodzenia to czas wspólnego biesiadowania i obfitych posiłków, które kuszą na każdym kroku. Jak cieszyć się świątecznymi smakami, nie rezygnując z przyjemności, ale jednocześnie dbając o sylwetkę? Oto kilka wskazówek,...
OdchudzanieŻywienie -
W moim domu już nie śmierdzi smażoną rybą. Korzystam ze sprawdzonych patentów mojej babci
Zapach smażonej ryby w całym domu to jeden z najmniej przyjemnych elementów świątecznych przygotowań. Poznajcie sprawdzone metody, dzięki którym dom pozostanie wolny od niechcianych zapachów, nawet po intensywnym smażeniu.
ŻywienieProdukty -
Zrób to przed Wigilią, a unikniesz przejedzenia i niestrawności. Trik działa za każdym razem
Wigilijne i świąteczne stoły w wielu polskich domach uginają się od potraw. Nietrudno o przejedzenie i niestrawność. Na szczęście wystarczy zastosować prosty patent, by zminimalizować ryzyko świątecznego obżarstwa. Zobacz, co zrobić.
ŻywienieProdukty -
To mój świąteczny deser „last minute”. Jest szybki, prosty, a smakuje niewiarygodnie dobrze
Kiedy w natłoku przygotowywania potraw brakuje czasu na zrobienie deseru, a goście już pukają do drzwi, warto mieć w zanadrzu coś wyjątkowego. Oto przepis na błyskawiczny deser, który zachwyci wszystkich. Sprawdźcie, jak go przygotować.
PrzepisyŻywienie -
Te krokiety zrobisz dwa razy szybciej niż zwykłe. Bez smażenia naleśników i bałaganu w kuchni
Krokiety uchodzą za pyszny, ale pracochłonny przysmak. Dlatego wiele osób rezygnuje z ich przygotowania. To błąd. Można je bowiem zrobić dwa razy szybciej niż zwykle. Wystarczy zamienić tradycyjne naleśniki na inny produkt.
ProduktyŻywienie -
Bigos na Boże Narodzenie na ostatnią chwilę. Jest pyszny, a zrobisz go w 25 minut
Pyszny bigos to ważny element bożonarodzeniowej tradycji. A co, jeśli brakuje czasu na wielogodzinne gotowanie? Wtedy można przyrządzić ekspresowy bigos. Zobaczcie, jak go zrobić.
PrzepisyŻywienie -
Jak smażyć rybę? Większość Polaków popełnia błąd, przez który wychodzi sucha i niesmaczna
To, czy odpowiednio usmażymy rybę, wpływa na późniejszy smak tej potrawy. Sprawdźcie, jakiego popularnego błędu unikać i jakich najważniejszych zasad należy przestrzegać.
ŻywienieProdukty -
Bosacka „prześwietla” świąteczną sałatkę jarzynową. Nawet ta „domowa” może zaszkodzić zdrowiu
Polacy uwielbiają sałatkę jarzynową. Bardzo często jest ona nieodłącznym elementem wigilijnego menu. Pojawia się też w Sylwestra i przy wielu innych okazjach. Okazuje się, że nawet ten zdrowy – na pierwszy rzut oka – przysmak może...
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
To najlepszy tłuszcz do smażenia karpia. Nie przypala się i nie zmienia smaku ryby
Smażenie karpia jest jedną z najważniejszych kulinarnych tradycji świątecznych, a wybór odpowiedniego tłuszczu ma kluczowe znaczenie dla smaku i chrupkości tej potrawy. Zobaczcie więc, jaki tłuszcz będzie do tego najlepszy.
ŻywienieProdukty -
Przez ten błąd mak jest gorzki i niesmaczny. Zobacz, co zrobić, by dania świąteczne były pyszne
Świąteczne potrawy z makiem to klasyka polskiego stołu. Czasem jednak zamiast zachwycać, potrafią rozczarować gorzkim i niesmacznym smakiem. Sprawdźcie, co zrobić, by tego uniknąć.
ŻywienieProdukty -
Dobre masło za darmo i inne gratisy w Biedronce. To „ostatni dzwonek”, by zaoszczędzić przed świętami
Przed świętami Biedronka rozdaje za darmo masło i inne popularne produkty. To świetna okazja dla wszystkich zapominalskich, którzy nie zdążyli jeszcze uzupełnić kuchennych zapasów, a nie chcą wydawać kroci na zakupy.
ProduktyŻywienie -
Moja mama w Wigilię robi kompot z suszu „na bogato”. Nikt nie narzeka, że jest mdły i nijaki
Kompot z suszu to nieodłączny element świątecznego stołu, ale nie oszukujmy się — jego smak nie zawsze wzbudza entuzjazm. Bywa, że jest zbyt mdły i nijaki. Sprawdźcie, co zrobić, by temu zapobiec.
ŻywienieProdukty -
Ekspresowy deser jak z najlepszej restauracji. Robię go w 20 minut, a goście są zachwyceni
Chrupiąca, karmelowa skorupka skrywająca aksamitnie gładki krem to deser idealny. Co więcej, na jego przygotowanie nie musicie wcale poświęcić dużo czasu. Zobaczcie, jak zrobić go w ekspresowym tempie.
PrzepisyŻywienie -
Polacy zajadają się tymi orzechami. Dietetyk apeluje: lepiej ich nie kupuj, bo szkodzą zdrowiu
Orzechy są uznawane za zdrowy składnik diety. Nie wszystkie wywierają jednak pozytywny wpływ na organizm. Niektóre mogą zwiększyć ryzyko wielu poważnych chorób. Dietetyk wskazuje, jakich produktów lepiej unikać.
ProduktyŻywienieBezpieczeństwo żywności -
Polacy myślą, że jest zdrowsze od krowiego. Dietetyk ostrzega: może szkodzić zdrowiu
Wiele osób uznaje napoje roślinne za zdrowszy zamiennik mleka krowiego. Okazuje się jednak, że nawet one mają swoją „ciemną stronę”. Dietetyk krytykuje najczęściej wybierane „mleko” roślinne.
ProduktyŻywienieBezpieczeństwo żywności -
Te babeczki zachwycają wyglądem i smakiem. To najlepszy deser na Boże Narodzenie
Przysmaki, które zdobią świąteczny stół. Tak w skrócie można opisać te babeczki. Słodkości idealnie wpisują się w tematykę Bożego Narodzenia. Ich przygotowywanie może być świetną zabawą dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
PrzepisyŻywieniePaulina Cywka
-
Jak długo może stać sałatka jarzynowa? Wypróbuj sprytny trik na przedłużenie jej świeżości
Często w okresie świątecznym zostaje nam spora ilość sałatki, którą chcielibyśmy zachować na później. Sprawdźcie, jak długo można przechowywać sałatkę jarzynową, by nie straciła swojej świeżości i smaku. Wystarczy skorzystać z prostego...
ŻywienieProdukty -
Unikaj tych błędów, robiąc rybę po grecku. Inaczej wyjdzie gumowata, a sos „papkowaty”
Przepis na rybę po grecku jest dość prosty, jednak wiele osób popełnia powszechne błędy, które sprawiają, że danie zamiast zachwycać smakiem, jest po prostu „kulinarnym rozczarowaniem”. Zobaczcie, czego należy się wystrzegać.
ŻywienieProdukty -
Piernik opada przez ten banalny błąd. Unikaj go, a będzie cudownie puszysty
Piernik jest dość wymagającym świątecznym ciastem. Jeden, mały błąd może sprawić, że nie wyjdzie pulchny i mięciutki. Zobaczcie więc, czego się wystrzegać.
ŻywienieProdukty -
Ciasto na uszka rwie się przez ten banalny błąd. Unikaj go, a wyjdzie idealnie elastyczne
Każdy, kto choć raz lepił uszka, wie, jak frustrujące potrafi być pękające ciasto. Koniecznie wypróbujcie prosty patent, który sprawi, że lepienie uszek stanie się czystą przyjemnością.
ŻywienieProdukty